×

Recensie

Roots

05 oktober 2020

Loudon Wainwright III – I’d Rather Lead A

I'd Rather Lead A Band

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Search Party/Thirty Tigers

I'd Rather Lead A Band Loudon Wainwright III Roots 4 Loudon Wainwright III – I’d Rather Lead A Band Written in Music https://writteninmusic.com

Het lijkt ondertussen al een eeuw geleden, in ’79 programmeerde De Beursschouwburg op Mallemunt toenmalige nationale toppers met eigen volk als The Kids, Kreuners en Johan Verminnen. Ik zag er voor de eerste keer in mijn leven  Doc Watson, Leon Redbone, en Ry Cooder, een week later keerden we terug naar het Muntplein in Brussel voor een andere man met gitaar, Loudon Wainwright III. Die bracht een fraaie bloemlezing uit zijn zeven in een tijdloos folkpop idioom opgebouwde werkstukken, gekruid met een weergaloos mengsel van ironische humor, cynische bitterheid en een flinke dosis zelfrelativering. Dat concert, 41 jaar geleden, maakte me meteen fan voor het leven. Ondertussen heeft Loudon bekende getalenteerde zoons en dochters zoals Rufus en Martha uit het huwelijk met Kate McGarrigle (van het Canadese duo Kate & Anna). Lucy Wainwright Roche stamt uit een andere spaak gelopen relatie met Suzy Roche van The Roches en bewandelt eveneens in navolging van pa het muzikale pad.

Vader Wainwright blijft in de herfst van zijn leven nog bijzonder actief in zijn songsmidse. Het afgelopen decennium leverde hij nog verfijnd werk af met 10 Songs For The New Depression, het al even fraaie Older Than My Old Man Now.

Haven’t Got the Blues (Yet) is ondertussen zes jaar oud en na het overzicht Years In The Making komt I’d Rather Lead A Band eraan, een veelzeggende titel, Wainwright zet zijn gitaar en songschrijverstalent even aan de kant om samen te werken met Vince Giordano. De saxofonist, bassist, arrangeur en bandleider werkte eerder met Loudon in enkele soundtracks. Vooraf werd met hulp van producers Stewart Lerman en Randall Poster en geïnspireerd door de omvangrijke collectie van Loudon’s vader, bij leven gereputeerd columnist voor LIFE-magazine, een selectie jazz songs uit de periode 1910 tot jaren vijftig samengesteld.

Giordano’s uitgebreide combo The Nighthawks zorgde voor een inspirerende begeleiding tijdens de driedaagse studiosessie. Wainwright, ooit nog vocalist in een jugband, voelt zich duidelijk helemaal in zijn sas met zo’n strak gedirigeerd big band repertoire. Irving Berlin en andere getalenteerde folks uit Tin Pan Alley passeren de revue. In Fats Wallers’ Ain’t Miss Beheavin’ schallen de trompetjes met de bescheiden croonende frasering op het dartele pianoloopjes. Het van Rodgers & Hart afkomstige A Ship Without A Sail walst langoureus voorbij.

Het wat driftige, wellustige I’m Going To Give It To Mary With Love, veroorzaakte in de jaren dertig ongetwijfeld enige ophef, anno is het een leuk deuntje. De catalogus van Irving Berlin werd eveneens doorbladerd, The Little Things en de swingende titeltrack I’d Rather Lead A Band krijgen fijne reprises evenals Between The Devil and The Deep Blue Sea wars van misplaatste nostalgie. Geen nodeloos sentimenteel gedoe in slijpers als Heart and Soul van Frank Loesser en Hoagy Carmichael en My Blue Heaven maar overtuigende interpretaties van een tijdloos oeuvre die een verrassend facet van de onvolprezen troubadour onthullen. 1. How I Love You (I'm Tellin' The Birds, Tellin' The Bees)
 2. A Ship Without A Sail
 3. Ain't Misbehavin'
 4. I'm Going To Give It To Mary With Love
 5. The Little Things In Life
 6. So The Bluebirds And The Blackbirds Got Together
 7. A Perfect Day
 8. I Thought About You
 9. I'd Rather Lead A Band
 10. My Blue Heaven
 11. Between The Devil And The Deep Blue Sea
 12. Heart And Soul
 13. You Rascal You (I'll Be Glad When You're Dead)
 14. More I Cannot Wish You