×

Recensie

Rock

22 september 2016

Lost Bear

Inside the Dragon

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Tiny Room Records

Inside the Dragon Lost Bear Rock 4 Lost Bear – Inside the Dragon Written in Music https://writteninmusic.com

Het is nog steeds moeilijk in te schatten wat de inspiratie was van de Nederlandse rockband Lost Bear bij het vorig jaar verschenen, spookachtige album Monkey Pop. Maar dat de bron nog niet opgedroogd is, blijkt uit het dubbelalbum Inside The Dragon. Je hoort het goed, een dubbelalbum. Ze doen het niet voor minder.

Gelijk bij opener Demonico in Rosso vallen twee dingen op. Uit de titel blijkt dat het vreemde gevoel voor humor wel goed zit. Opvallender is dat het spook dat ronddoolde op Monkey Pop nog niet is verjaagd. Dit keer heeft het echter de gedaante aangenomen van Ennio Morricone. Direct daarna gaan we door met de opgewekte electropop van Craaash!. Maar Lost Bear is toch een rockband? Jawel, het gefrustreerd rammelende Electric Utopia is hoogstwaarschijnlijk het rauwste lied dat je van de band gehoord hebt en ook Geeter komt trots uit voor zijn invloeden van 90’s rammelrock. Alleen laat de band op Inside The Dragon zoveel meer horen dan rock. Een hang naar alt. country steekt dikwijls de kop op, psychedelica en krautrock komen langs, je hoort een vleugje wereldmuziek en er is zelfs tijd voor een zoete ballad of twee. Het knappe is dat alles als Lost Bear klinkt, een zeer eigen en herkenbaar geluid. Daar hebben ze lang niet altijd de volledige band voor nodig, want sommige liedjes zijn bijvoorbeeld opgenomen met maar twee of drie leden.

Soms klinkt de muziek rammelend, rauw en giftig. Vaker nog zijn de liedjes luchtig en dromerig. En dat is een contrast met de bezongen onderwerpen: relatieproblemen, depressie, een hang naar (pijnlijke?) nostalgie en zelfs de dood. Hiervoor moet je even goed op je kont gaan zitten, want niet alle lyrics openbaren zich gemakkelijk, doorspekt als ze zijn van surrealisme en metaforen. Lost Bear lijkt tekstueel vaak op zoek naar geluk, liefde en vooruitgang in het leven. Maar hoe, waarom en wanneer? Om met hun eigen woorden af te sluiten: “Try a little madness. It’s easier that way. To understand my friends.”

Dit album is te koop bij Tiny Room Records 1. Demonico in Rosso
 2. Craaash!
 3. African Barbershops
 4. Nos Photos Parlantes
 5. Electric Utopia
 6. Excessive Violins
 7. Inflatable Jesus
 8. Magic Wallet
 9. The Honesty Trains
 10. Cedric Superchord
 11. Everybody Loves Hanuta
 12. Sugarheart (Diabetic for a Week)
 13. Wolfman
 14. Malenky Bit Nasty
 15. Geeter
 16. Inside the Dragon
 17. Boomerang Bolsjevic
 18. Count Count
 19. Radio Telescopes
 20. Wind, Hat, Blown, Wet
 21. Delay on / Light Off
 22. Yeah Yeah Crispy Michael, Let’s Go!
 23. Young Rick
 24. Fields of Mayonnaise
 25. Garden of Nettles
 26. Between My Legs
 27. Gnang Nang Nang
 28. Eggs ‘n Grapes
 29. Rainbow Weaver
 30. A F#00 Organic