×

Recensie

Roots

10 januari 2016

Lori Yates

Sweetheart Of The Valley

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Sweetheart Of The Valley Lori Yates Roots 4 Lori Yates – Sweetheart Of The Valley Written in Music https://writteninmusic.com

In onze contreien blijft deze dame alsnog een nobele onbekende maar in thuisland Canada heeft Lori Yates al menig muzikaal watertje doorzwommen. Sinds de beginjaren met The Last Resorts en de wowpunkers van Rang Tango  in de muziekscène van Toronto, waar ze midden van de jaren tachtig verzeilde vanuit Hamilton in Ontario, legde deze ‘sweetheart of the valley’ een lange weg af. In ’89 vond Lori de weg naar Nashville waar ze haar debuut Can’Stop The Girl inblikte. Met lange tussenpauzes volgden nog enkele niet te versmaden opvolgers. Na het in 2007 uitgebrachte The Book Of Minerva werd het lange tijd angstvallig stil.

Het was dan ook een aangename verassing om rond de jaarwisseling tussen de kerstkaarten de nieuwe cd in de brievenbus te vinden. Op de nieuwe langspeler wordt ze omringd door producer en gitarist David Gavin Baxter en andere  oude vrienden zoals Bazil Donovan (Blue Rodeo) en Michelle Josef die destijds in Yates’ alt countryband Hey Stella! figureerden. Een reünie die bijzonder inspirerend werkt, Lori zingt sterker dan ooit en levert uitsluitend door het leven on the road aangereikte pareltjes die ze eigenhandig componeerde.

Van het op wonderlijke gitaartwang voortkabbelende See Who I Am tot de finale noten van het aanstekelijk rockende Watcha Gonna Do kijkt de diva uitgebreid in de achteruitkijkspiegel. Trouble in the Country verhaalt de periode dat ze in Nashville verzeilde voor een platendeal en met knikkende knieën de legendarische producer Billy Sherill opzocht. Corktown speelt zich af in de taverne in Hamilton waar  Yates als beginnend zangeresje de matinee’s opluisterde. Het is geen toeval dat  Stephen Miller voor een passende omkadering zorgt met verfijnde gitaarpartijen. In deze nummers duikt ook het Bad Girl Choir op, samengesteld met fijne collega’s zoals onder andere Rita Charelli, Ginger St James, Mimi Shaw en de onvolprezen Teresa LeVasseur.

Dat Yates haar punkperiode niet vergeten is illustreert Angels With Bloody Knees, een niet van nostalgie gespeende slijper waarin Johnny Thunders in het verhaal opduikt. Ook bijzonder mooi is het bijzonder sfeervolle epos What The Heart Wants dat dicht in de buurt van Emmylou Harris komt

Er is ook ruimte voor meer klassieke country Call My Name is ongetwijfeld één van de mooiste ballades  die het afgelopen jaren onze trommelvliezen streelde en Ghost Of Josephine, het schrijnende verhaal van een wondermooi meisje dat alles achterlaat en als aan lager wal geraakte dakloze eindigt, een van de meest beklijvende. Met dit shijfje moet Lori Yates ook ver buiten de vallei de liefhebbers van het betere countrywerk kunnen bekoren.    

Tracklisting Sweetheart of The Valley:

 1. See Who I Am
 2. Ghost of Josephine
 3. Swaatheart of the Valley
 4. Laugh Till We Cry
 5. The Stray
 6. Trouble in the Country
 7. Shiloh
 8. Call My Name
 9. Angels With Bloody Knees
 10. Corktown
 11. What The Heart Wants
 12. Whatcha Gonna Do