×

Recensie

Alternative

12 februari 2020

Lonker See

Hamza

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Antena Krzyku

Lonker See - Hamza
Hamza Lonker See Alternative 4 Lonker See – Hamza Written in Music https://writteninmusic.com

Het Poolse Lonker See ontstond doordat twee ambientmuzikanten een samenwerking startten met twee jazzmuzikanten. Het kwartet stond in 2019 op Eurosonic en heeft dit jaar een aantal shows in Engeland, Nederland en België op de agenda staan. Met de nieuwe plaat Hamza kan de band in ieder geval weer een klein uur aan nieuw materiaal brengen.

Dat kleine uur aan nieuwe muziek wordt overigens door ‘slechts’ zeven nummers gevuld. Lonker See staat bekend om zijn lange stukken die je gemakshalve als zware postrock met jazz- en ambient/dreampop-invloeden zou kunnen omschrijven.

Infinite Garden is een treffende titel voor de soms feeërieke, dan weer donkere openingstrack waarop de saxofoon, een terugkerend element binnen de muziek van Lonker See, direct opduikt. Gdynia 80 is weer heel anders, met zijn straffe drums en donkere en schrille tonen. Hier misstaat de term stonerrock soms niet. Put Me Out kent een rustige opbouw met onderhuidse spanning. Hier lijken de Polen geïnspireerd door de postrock van bijvoorbeeld Slint en The For Carnation. Vervolgens dringen er dromerige popsferen binnen, via de zang van Joanna Kucharska. Hierna pakt de band weer een dikke groove om alsnog zwaar rockend te eindigen. Open & Close valt op door de ijle zang van Kucharska die over de strakke motoriek van de muziek zweeft. Ook deze track mondt uit in een zwaar rockend einde. De climaxen van Lonker See zijn niet extreem maar komen toch over als zware natuurkrachten.

De muzikale ruimdenkendheid van Lonker See komt mooi tot uitdrukking in het afsluitende Earth Is Flat. Postpunk, art rock, postrock en avant-gardisme; het is allemaal wel enigszins te ontwaren in dit werk. De band gaat vanuit een intrigerend voorportaal na vijf minuten steeds sneller in galop en is dan bezwerend als Godspeed You! Black Emperor. Het verknipte electro-einde had echter weer zo uit de stal van Warp kunnen komen.

Hamza is dankzij die vele muzikale gezichten van Lonker See een lekker voedzame plaat geworden met flink wat spannende passages, verrassende wendingen en schakeringen. Het is bovenal ook een stevige plaat die op eigen wijze flink rockt.  1. Infinite Garden
  2. Gdynia 80
  3. 3-4-8
  4. Hamza
  5. Put Me Out
  6. Open & Close
  7. Earth Is Flat