×

Recensie

Roots

30 maart 2018

Living Room Heroes

Welcome To The Circus

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Butler Records

Welcome To The Circus Living Room Heroes Roots 3.5 Living Room Heroes – Welcome To The Circus Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n twee jaar na het voortreffelijke Days Well Spent komt de formatie uit Nijmegen aanzetten met een opvolger. Nog voor we een noot gehoord hebben komen we met de wel bijzonder cover, een afbeelding van zo’n authentieke circustent middenin de prairie in het Wilde Westen, in de juiste sfeer,  het fraaie,  gepenseelde tafereel en de artwork zijn overigens afkomstig van bassist Matthieu Cleijne die samen met  Björn Van den Boom de ritmestructuren verzorgt bij Living Room Heroes.

Evenals op de voorganger weten Henri Zoetbrood en zijn kompanen weerom aangenaam te verassen. In de op sprankelende fingerpicking en slide huppelende opener Better Days zijn enkele inventieve tempowendingen ingebouwd. Na een harmonische a capella intro komen we helemaal in een weidse Western sfeer met Things I Wont Do.

Als het de meer rockende tour opgaat zoals in Hey America komen we bij de vertrouwde southern rock die nauw aanleunt bij Black Crowes, het orgelwerk van producer Gabriel Peters dat de snijdende snarenriffs van Marc Van Hout flankeert, versterkt dat gevoel nog. Wrong Kind Of Crazy situeert zich eveneens in een enigszins opgefokt rockend tempo.

Meestal wordt evenwel voor een genuanceerde aanpak geopteerd zoals in de weerom met van die onverwachte tempoversnellingen geïnjecteerde titeltrack met een glansrol voor de machtige stem van Henri Zoetbrood. Het blijft naast de efficiënte instrumentatie de grote troef van Living Heroes die volop uitgespeeld wordt.

De ritmiek van Freedom lonkt al voorzichtig naar de swingende sound van New Orleans en Waiting schuifelt op een de onweerstaanbare second line beat resoluut richting Crescent City. Nergens een  echt zwak punt te bespeuren maar het is de luie blues van Wiseman en bovenal Restless Soul, een schitterende in onvervalste southern soul gedrenkte intense ballade die na een eerste beluistering blijven nawerken. Het ietwat afwijkende, zich op een op een combinatie van tic-tac en bluesy gitaarwerk voortslepend Heading Back Home mag evenmin onvermeld blijven bij een beschouwing  van deze gevarieerde  langspeler.

Vanaf de aftrap op 1 april in Doornroosje in Nijmegen kan je het rijk geschakeerde repertoire van Living Room Heroes beleven tijdens een uitgebreide releasetour. 1. Better Days
 2. Things I Won't Do
 3. Restless Soul
 4. Hey America
 5. Freedom
 6. Heading Back Home
 7. Wrong Kind Of Crazy
 8. Stop That Bronco
 9. Wise Man
 10. Waiting
 11. Welcome To The Circus
 12. Hangin' Around