×

Recensie

World

05 mei 2016

Lilian Vieira Grupo

Tanta Coisa

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Coast to Coast

Tanta Coisa Lilian Vieira Lilian Vieira Grupo World 3.5 Lilian Vieira Grupo – Tanta Coisa Written in Music https://writteninmusic.com

De lente is er dan eindelijk! De aankondiging ervan lag al besloten in dit tweede soloalbum van Lilian Vieira. ‘Een heleboel’ is de vertaling van Tanta Coisa. Wie haar niet kent van haar eerste album, kent haar mogelijk van Zuco 103. Van die band is Lilian de zangeres. De veelkleurigheid die de muziek van die band kenmerkt, vinden we op dit album eveneens.

Wat meteen opvalt bij beluistering van het album is de warme productie. Het voelt alsof de warme zonnestralen je vanaf het eerste nummer omarmen. En dan, als Lilian haar zang inzet, voel je je vanzelf uitgenodigd om de dans met haar aan te gaan. Een heerlijke swing in het openingsnummer waarin de muzikanten zo hecht en strak samenspelen dat je een glimlach op je gezicht niet kan voorkomen. Het is werkelijk een genot om het spelplezier te horen waarmee Wiboud Burkens op Rhodes en Hammond, Udo Demandt op drums, Marijn van der Linden hier op gitaar, maar elders ook op violao sete cordas en viola capira en Breno Viricimo op bas, hier musiceren. Er zit een ontiegelijke livesfeer in het nummer.

De stem van Lilian beweegt soepel door en over de muziek en is de gids die je door de acht nummers leidt. Brazilië, haar vaderland, vormde de belangrijkste inspiratiebron voor de teksten en voor de muziek. In feite nemen Lilian en haar band ons mee langs een staalkaart van muziekstijlen die horen bij de muzikale ziel van Brazilië. Naast bossanova en samba is er jazz, moderne populaire Braziliaanse muziek (MBP) en ook maracatu en afoxé.

Naast haar sterk musicerende band treedt Gabriel Grossi, de Braziliaanse harmonicaspeler, in twee nummers als gastmuzikant op. De wijze waarop zijn spel de muziek verder verrijkt, is een genot voor het oor. De mannen die Lilian om zich heen heeft verzameld, weten ook zonder die extra impuls je het gevoel te geven dat je luistert naar een band die deze klanken al van kindsbeen af aan speelt en met klasse beheerst. Het kan niet anders of de energie die er gemaakt wordt door interactie tussen Lilian en de band, doet live nummers zoals Pra Valer of Indio tot nog grotere hoogte stuwen.

Het album is helaas wat aan de korte kant en bevat slechts acht nummers. Het smaakt volop naar meer. Het is echter goed om te weten dat Lilian naast dit album dit jaar ook met Zuco 103 weer van zich laat horen. We blijven dus niet lang verstoken van de klanken van Lilian en haar warme stem. Dit album is in elk geval een erg smaakvolle appetizer en brengt de zon al vrolijk in oren, hoofden en harten.  1. Samba Wip
  2. India Brasileira
  3. Vazia
  4. Pra Valer
  5. Indio
  6. Mulher
  7. Crianca
  8. Estacao Primera