×

Laura Marling

Once I Was An Eagle

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

Once I Was An Eagle Laura Marling Roots 5 Laura Marling – Once I Was An Eagle Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Laura Marling een van de allergrootste talenten uit de muziek genoemd wordt is geen wonder. Vanaf haar debuutalbum Alas, I Cannot Swim (2008) wist ze op elke nieuw album een grootse muzikale groei te laten horen. Once I Was An Eagle is haar meest indrukwekkende album tot nog toe.

Het meest verbazingwekkende is dat Laura Marling nog maar 23 jaar is en qua songschrijven al jaren op eenzame hoogte staat. Op haar debuut, dat ze opnam toen ze nog 18 was, liet ze al horen een oude geest te hebben. Haar teksten waren van indrukwekkend niveau: Ze gaf zichzelf volledig bloot en bezag de wereld op een eigen, intrigerende manier. Met de jaren worden haar opvatting hoe om te gaan met het leven in het algemeen en relaties in het bijzonder alleen maar fascinerender. Want als er een ding opvalt aan de songs van Marling is dat je niet alleen in de zeer krachtige melodieën maar zeker ook in haar teksten wordt meegetrokken.

Haar vorige album A Creature I Don’t Know van twee jaar terug was zonder twijfel een van de allerbeste albums van dat jaar en qua songschrijven het allerbeste wat er, naast John Grant’s indrukwekkende solo debuut Queen of Denmark, uitkwam. Met terugkerende kracht mag dat derde Marling album zeker een meesterwerk genoemd worden. De indringende songs werden met de jaren alleen maar mooier. Met haar nieuwe album Once I Was An Eagle voegt ze een nieuw meesterwerk aan haar oeuvre toe. Want wat een geweldig album is deze vierde van Marling geworden. De sfeer is wederom sober, alles wordt om het gitaarspel en de prachtzang van Marling heen gebouwd. De arrangementen en instrumentatie zijn steeds perfecte klankkleurders en geven de songs dan weer pit, dan weer gepaste extra emotie mee. De samenwerking met Ethan Johns (die Marling sinds haar tweede album I Speak Because I Can (2010) produceert) is er een die het allerbeste in beiden bovenhaalt. Beiden spelen vrijwel alle instrumenten, alleen de van Neil Cowley Trio bekende bassist Rex Horan en cellist Ruth de Tuberville leveren een extra bijdrage.

De in april uitgebrachte eerste single was het indrukwekkende Master Hunter, een majestueuze song die een prima introductie tot Once I Was An Eagle is. Op het nieuwe album zijn het gelijk de nauw aansluitende vier openingssongs Take The Night Off, I Was An Eagle, You Know en Breathe die ongelooflijke indruk maken. Wat een opwindende spanningsboog wordt er in deze tracks opgebouwd. Master Hunter sluit daar naadloos op aan. En ook de prachtige songs Little Love Caster en Devil’s Resting Place maken grote indruk.

Waar de eerste helft van het album een wat donkerder toon heeft, krijgt het album met het door Johns geschreven Interlude en het daarop volgende, wonderschone, Undine een andere toon. De instrumentatie is rijker (veel fijn orgelwerk) en melodieën en gitaarspel optimistischer en upbeat van toon. Juist door die fijne verandering blijft Once I Was An Eagle optimaal indruk maken. Songs als Once, Where Can I Go?, When Were You Happy, Love Me Brave en de geniale albumafsluiter Saved These Words behoren tot het allerbeste wat Marling tot dusver opnam.

Once I Was An Eagle is een album als geen ander. Een album met een zeer indrukwekkende collectie songs die het prachttalent van Laura Marling optimaal openbaart. Een album ook waarbij je je meer dan ooit gezegend voelt de ontwikkeling te mogen volgen van een talent dat zich zo prachtig en stormachtig ontwikkelt. 1. Take The Night Off
 2. I Was An Eagle
 3. You Know
 4. Breathe
 5. Master Hunter
 6. Little Love Caster
 7. Devil's Resting Place
 8. Interlude
 9. Undine
 10. Where Can I Go?
 11. Once
 12. Pray For Me
 13. When Were You Happy?
 14. Love Be Brave
 15. Litttle Bird
 16. Saved These Words