×

Recensie

Soul / Hiphop

30 januari 2015

LateNightTales presents Automatic Soul – compilated & mixed by Tom

LateNightTales: Automatic Soul

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: LateNightTales

LateNightTales: Automatic Soul Tom Findlay Soul / Hiphop 4 LateNightTales presents Automatic Soul – compilated & mixed by Tom Findlay Written in Music https://writteninmusic.com

AnotherLateNight werd de LateNightTales en is een compilatiereeks met een redelijk anticyclische levensloop. Begonnen in een tijd toen – vooral in Engeland – vele winkelmeters nog werden ingenomen door verzamel-CD’s. Inmiddels zijn de LateNightTales nog één van de weinig overgebleven compilatieseries. De overlevingsstrategie is even simpel als doeltreffend: herkenbaarheid, verrassende tracklistings en een variëteit aan samenstellers. Op LateNightTales staat de DJ niet centraal, maar is het de tracklist waar het om gaat. En die in absolute vrijheid kan worden samengesteld. Bij de LateNightTales draait het dus vooral niet om in the mix. Terwijl de volgende release voor maart aangekondigd (samengesteld door de Engelse producer en muzikant Jon Hopkins) zijn de kruitdampen van de door Tom Findlay van Groove Armada samengestelde en gemixte Automatic Soul nog lang niet opgetrokken.

Groove Armada’s Andy Cato en Tom Findlay en de LateNightTales en AnotherLateNight bleken al eerder een geslaagde combinatie: Zowel Groove Armada als Tom Findley hebben elk 2 compilaties voor het label samengesteld. Waar op veel LateNightTales behoorlijk wat psychedelica en aanverwante vage muziek is te horen, kiest Findlay op Automatic Soul voor een comfortabele selectie van 80’s funk en post-disco, de muziek waar hij mee is opgegroeid.

In 2012 liet Findlay al op Music For Pleasure horen, dat hij een liefhebber is van Amerikaanse westcoast AOR en gladde jazzpopfusion: Boz Scaggs, Michael MacDonald, Toto, Hall & Oates, Player, Doobie Brothers en Ned Doheny zijn namen die bij vooral oudere jongeren nog steeds tot de verbeelding spreken en wiens muziek nog steeds niet aan slijtage onderhevig is. En ook op Automatic Soul zal het merendeel van de nummers voor voldoende herkenning zorgen. Findlay’s playlist is vooral funky but clean en vermijdt hij obscuriteit en snobisme door te komen met tracks die weliswaar in de 80’s vooral via de (dure) Amerikaanse import te verkrijgen waren, maar die ook in de minder underground gerichte dancings en discotheken werden gedraaid. Daarmee bereikt Findlay dan ook een publiek dat nog steeds in is voor een classics dansfeestje en aan deze CD veel pre-partyplezier zou kunnen beleven. Voor de geijkte dansclassics, zoals Ferry Maat die nog steeds draait op zijn uigekauwde soulshow-avonden, zijn we bij dit deel van de LateNightTales aan het verkeerde adres. Findlay’s playlist past meer bij datgene wat nu nog te horen is op de succesvolle Cartouche en Flora Palace reünies. Waarbij het dan niet meteen draait om de nostalgie, maar op een niet nostalgisch ouderwets uitgaansavondje met lekkere muziek van toen, die nu nog steeds kan. Want Automatic Soul is vooral dat: een verzameling nummers, die bekend zijn en die worden gebracht in een coole mix met soms onverwachte floorfillers. En Automatic Soul is niet alleen maar interessant voor de generatie van toen, want ook de huidige jonge generatie muziekliefhebbers kan uit de die post-discotijd nog genoeg inspiratie halen.

Automatic Soul telt 20 nummers in een mix die avontuurlijk genoeg is om te blijven boeien en waar aan het eind van iedere track steeds de vraag wordt gesteld: wat komt er nu? Bekend (Mtume, Zapp, Timex Social Club, Royal Delite, René & Angela) wordt evenwichtig afgewisseld met iets minder bekend (Bits & Pieces, 52nd Street, Me’lissa Morgen), maar zal de niet geoefende luisteraar daarmee niet voortijdig afhaken. Opnieuw dus weer een aanrader in deze nog immer puike serie. En door Findlay – tegen de usance van de serie in – behoorlijk verantwoord in the mix.

Tracklist Automatic Soul

 1. Mtume – Juicy Fruit
 2. Sugardaddy Featuring Ronika – Don’t Look Any Further
 3. Meli’sa Morgan – Fool’s Paradise
 4. Bits & Pieces – Don’t Stop The Music
 5. Zapp – Heartbreaker (Part I, Part II)
 6. Timex Social Club – Rumors
 7. George Franklin Smallwood & Marshmellow Band – You Know I Love You
 8. Royalle Delite – I’ll Be A Freak For You
 9. Rene & Angela – I’ll Be Good
 10. Donna Allen – Serious (Extended Remix)
 11. Change – Change Of Heart
 12. The System – You Are In My System (Extended Vocal)
 13. The Gap Band – I Owe It To Myself
 14. Alexander O’Neal – What’s Missing?
 15. Thelma Houston – You Used To Hold Me So Tight
 16. 52nd Street – You’re My Last Chance (Reprieved Dub)
 17. Aurra – You And Me Tonight (Extended Version)
 18. Samson & Delilah – I Can Feel Your Love Slippin Away
 19. Wish Featuring Fonda Rae – Touch Me (All Night Long)
 20. Sharon Brown – I Specialize In Love (Original 12” Mix)