×

Recensie

World

23 januari 2018

Lâmekân Ensemble presents – Seyir

Seyir Trio

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Seyir Muzik

Seyir Trio Lâmekân Ensemble World 4 Lâmekân Ensemble presents Seyir Trio – Seyir Trio Written in Music https://writteninmusic.com

Met Seyir Trio, bestaande uit Tristan Driessens (oud, lavta), Ruben Tenenbaum (Ottomaanse viool) en Simon Leleux (doholla), zitten we meteen bij Oosterse muzieksferen, meer bepaald de Turks-Ottomaanse muziek. De groep werd in 2016 opgericht als een uitgedunde versie van het zeskoppige Lâmekân Ensemble, maar krijgt op dit album in de tweede suite versterking van Tcha Limberger (die ook met Nathan Daems’ Black Flower project samenwerkte) op contrabas en viool.

Op dit instrumentaal album krijg je in vier suites (plaatkanten, zoals je wil) een zeventien haltes omvattende reis. ‘Seyir’ komt uit het Arabisch en staat dan ook niet toevallig voor route, reis of weg en verwijst indirect naar de manier waarop melodieën een eigen vlucht kunnen nemen (‘maqam’, waarnaar ook de Tunesische oudspeler Anouar Brahem verwijst op zijn album Blue Maqams). Want net dat is het vertrekpunt: de eigen muzikale gewoonten en tradities overboord te gooien en het onbekende te omarmen.

De musici van het Seyir Trio hebben zich geruime tijd verdiept in de geschiedenis van de muziek die zij op deze albumregistratie naar voren brengen. Dat levert een bijzondere muzikale vertelling op waarin veel overgave, virtuoos speelplezier met een stevig vleugje humor aanwezig is. Op zich is het een heel bijzondere opdracht, want de aandacht voor oosterse muziek is bij ons nagenoeg onbestaande. Wij zijn immers westerlingen en houden van pop- en rockmuziek als dominante muziekstroming, enige aandacht voor wat daarbuiten valt wordt ten onrechte verwaarloosd of vaak afgedaan als niet terzake doend. Nochtans is er meer dan genoeg variatie mogelijk en denkbaar. En ook dit door de Belgische luitist en musicoloog Tristan Driessens (o.a. Soolman Quartet,..) opgericht trio levert hiervan het bewijs.

Wie zich die moeite getroost, vindt op Seyir Trio een overtuigend bewijs van schoonheid. Op dit album hoor je traditionele Turks-Ottomaanse muziek, maar ook een aantal eigen composities. Dat levert een heel evenwichtig verhaal op, ook al omdat sommige aspecten (zoals de klank van de doholla) wat uitgediept worden. Interessant om weten is ook dat het album live werd opgenomen in een Belgische kerk. Het trio, aangevuld met Tcha Limburger, leeft zich ten volle uit in die muziek met virtuoze passages, maar neemt af en toe ook wat gas terug waarbij wat meer introverte stukken opduiken die aanzetten tot reflectie.

Dat maakt van dit album een waar genot om naar te luisteren en tezelfdertijd een frisse, hartverwarmende ode aan deze bijzondere Oosterse muziek. Luistertip voor de meer avontuurlijk ingestelde luisteraars. 1. Ferahfezâ Keman Taksîmî – Ruben Tenenbaum
 2. Ferahfezâ Saz Semâisi – Şerif Muhittin Targan
 3. Ferahfezâ Son Peşrev ve Son Yürük Semai – Zeki Mehmed Ağa
 4. Solo Doholla - Simon Leleux
 5. Hüseynî Ud Taksîmî – Tristan Driessens
 6. Kerimoğlu Zeybeği – Hamdi Özbay
 7. Muhayyer Saz Semaisi – Tanburi Cemil Bey
 8. Uşşak Oyun Havası – Haydar Tatliyay
 9. Azeri Dansı – Anonym
 10. Lavta Taksîmî – Tristan Driessens
 11. Kürdilîhicazkar Peşrevi – Kemani Tatyos Efendi
 12. Solo Doholla – Simon Leleux
 13. Kürdilîhicazkar Saz Semaisi – Necdet Yaşar
 14. Nihavend Keman Taksîmî – Ruben Tenenbaum
 15. Nihavend Beste – Ismail Hakki Bey
 16. Nihavend Ud Taksîmî – Tristan Driessens
 17. Nihavend Saz Semaisi – Osman Yurdal Tokcan