×

Recensie

Roots

15 februari 2018

Kyle Carey

The Art Of Forgetting

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Riverboat Records

The Art Of Forgetting Kyle Carey Roots 3.5 Kyle Carey – The Art Of Forgetting Written in Music https://writteninmusic.com

De deels in Alaska opgegroeide Kyle Carey keert nog voor haar tienerjaren terug naar New Hampshire, na een opleiding in Plymouth  studeert ze Engelse literatuur op  het  Canadese eiland Cape Breton in Nova Scotia schaaft ze het Schotse Gaelic bij. Die traditionele Keltische stijl vermengt met folk uit de Appalachen en literatuur kleurt haar in Ierland opgenomen debuut Monongah. Op de sterker gepersonaliseerde opvolger vinden we die unieke ‘American Gaelic’stijl terug, North Star komt in Schotland tot stand.

Evenmin als op die vroegere werkstukken is op The Art Of Forgetting nauwelijks elektrisch aangestuurd instrumentarium te vinden. Het fluitspel Mike McGoldrick en de fiddle van John McCusker leggen samen met de octaaf mandoline van Ron Janssen authentieke accenten. Bovendien worden er enkele tracks in het Schots-Gaelish uitgevoerd zoals Puirt a Beul, in een jazzy getinte versie van de Ierse traditional Subhail a Ruin is dat enkel het refrein.

Sios Dhan an Abhainn is de naar het Gaelic getransformeerde gospelhymne Down To The River To Pray. “ Take the North Star for your yourney” zingt Carey samen met Rhiannon Giddens in een prachtige acapella. Tillie Sage is andermaal een fraai voorbeeld van de vermenging van de Keltische invloeden met de Appalachen-erfenis.

Er klinken onmiskenbare invloeden van de opnamelocatie door, in de Cypress Studio in Louisiana zorgt producer en multi-snarenman Dick Powell met begeleiders als Sam Broussard en een fijne blazerssectie voor die typerende Acadian en Louisiana feel.  “Evelyna” ,fluistert de zachte expressieve zang van Carey in de tedere, door Hiatts Crossing Muddy Waters geïnspireerde, ballade. Ter afronding van diept Carey Trouble In The Fields van Nancy Griffith op.

De naadloze combinatie van de exploratie van Trans Atlantische folkroots met persoonlijke verhalen blijft uniek en weerklinkt sterker dan ooit op The Art Of Forgetting. 1. The Art Of Forgetting
 2. Siubhail A Rùin
 3. Come Back To Me
 4. Opal Grey
 5. Tell Me Love
 6. Sweet Damnation
 7. Tillie Sage
 8. Sios Dhan An Abhainn
 9. For Your Journey
 10. Evelyna
 11. Puirt À Beul
 12. Trouble In The Fields