×

Recensie

Jazz

02 oktober 2017

Positie 36 Jaarlijst 2017

Kneebody

Anti-Hero

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motema

Anti-Hero Kneebody Jazz 4.5 Kneebody – Anti-Hero Written in Music https://writteninmusic.com

Door een distributieswitch van hun platenlabel werd ons dit voorjaar het nieuwe Kneebody album Anti-Hero onthouden. Maar nu gelukkig wel in Europa uit, weten we gelijk weer waarom we zo dol op de band zijn.

Kneebody is een buitenbeentje in de Amerikaanse jazz. Ze duikelen met hun ideale mix van jazz en electronica door een muzikaal universum die dichter bij de zich zo stevig aan het ontwikkelende Scandinavische, Britse en Vlaamse jazz staat dan aan het grotendeels wat conservatievere Amerikaanse jazzlandschap. Ze bouwden onderhand vanuit Los Angeles, de stad waar de mannen ooit studeerden en de basis voor Kneebody legden, een indrukwekkend oeuvre op en met Anti-Hero voegen ze daar een wel heel erg goed album aan toe.

Natuurlijk is de vrijheid van de jazz het uitgangspunt maar Ben Wendel (sax), Shane Endsley (trompet), Nate Wood (drums), Kaveh Rastegar (bas, gitaar) en Adam Benjamin (toetsen) duwen daar met immer spannende door effecten en electronica gedreven arrangementen dik overheen. Luister alleen al eens naar het lang uitgesponnen en lekker opgefokte Drumbattle en hoor hoe Nate Wood, alsof hij de al net zo geniale broer van Mark Guiliana is, de track aanduwt en de band meesleept. En hoe vooral Wendel daar meesterlijk op inspeelt. Wat een brute track is dat! Vooral omdat albumopener For The Fallen en Uprising al zo verpletterend goed zijn. Wat een energie, wat een spelplezier, wat een inventiviteit, wat een power!!

Anti-Hero is de nieuwe standaard voor Kneebody. De muzikale ervaringen los van wat ze met Kneebody doen, heeft de muzikanten alleen maar beter en nog vrijer gemaakt. Er wordt er zo geweldig gespeeld op het album dat je er af en toe volledig van achterover slaat. De chemie die ze vanaf het allereerste moment samen spelen gevoeld moeten hebben is nu tot onwerkelijke hoogte doorgegroeid. Luister ook naar tracks als Yes You en albumafsluiter Austin Peralta en je snapt al net zo goed wat ik bedoel.

Anti-Hero is een ijzersterk album waarop de band maar weer eens zeer overtuigend laat horen niet alleen een collectief van geweldige muzikanten te zijn maar ook genre doorbrekende muziek te maken. Zou Kneebody op Into The Great Wide Open of Pukkelpop staan zouden ze het publiek daar net zo hard raken als op elk willekeurig jazzfestival. Misschien nog wel meer zelfs. In november speelt de band in de lage landen. ECHT NIET MISSEN!

Tourschema Kneebody:

5 november 2017: Doornroosje, Nijmegen

6 november 2017: Codarts (workshop), Rotterdam

7 november 2017: Bird, Rotterdam

8 november 2017: Paradox, Tilburg

9 november 2017: Palais des Beaux-Arts, Brussel

15 november 2017: Paradiso, Amsterdam  1. For The Fallen
  2. Uprising
  3. Drum Battle
  4. Anti-Hero
  5. The Balloonist
  6. Mikie Lee
  7. Profar
  8. Carry On
  9. Yes You
  10. Austin Peralta