×

Recensie

Roots

27 juli 2019

Keb

Oklahoma

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Concord Records

Oklahoma Keb' Mo' Roots 3.5 Keb Mo’- Oklahoma Written in Music https://writteninmusic.com

Keb’ Kevin  Moore Mo’ wordt omringd door kleurrijke tekeningen op de coverfoto van Oklahoma. Dat is de geboortestaat van jazzangeres Dara Tucker die de titeltrack samen met Mo’ componeerde en even meezingt in een soulgetinte uitvoering. De bluestroubadour ging aanvankelijk voor een akoestisch werkstuk maar met de aanwezigheid van enkele gastmuzikanten in de door producer en gitarist Colin Linden opgezette sessie in Franlin Tennessee draait het enigszins anders uit.

De titelsong evolueert op Robert Randolphs snerpende lapsteel slide. Put A Woman In Charge, een niet mis te verstane oproep aan wereld- en andere leiders voor meer feministische inbreng. Naast John Lewis Parker zat Beth Nielsen Chapman mee aan de schrijftafel. Strakke percussie en blazerssectie creëren in combinatie met de opzwepende zang van enkele sista’s een broeierige sfeer en een van de onbetwiste hoogtepunten. This Is My Home kaart de migratieproblemen even aan in een ietwat berustende sfeer met zonnige accordeontonen.

Don’t Throw It Away heeft een sterke ritmiek met de bas van Taj Mahal, zijn rauwe zang weerklinkt op de achtergrond terwijl Mo’ het smoelschuivertje hanteert. De ingetogen ballade The Way I behoort eveneens  tot een van de vier tracks waarbij Mo’ compositoire hulp van John Lewis Parker krjgt.

Een bluesy, driftig stampende Ridin’On A Train spoort enkel op percussieve fingerpicking op de National Steel waarbij het bottleneck staafje gehanteerd wordt. Met het funky uitstapje Cold Outside met puntige elektrische gitaren komen we stilaan bij de ontknoping.  “We made beautful music together”, horen we in de met Robbie Brooks Moore gebrachte afsluiter, een echtpaar dat terecht de vreugde van het samen musiceren bezingt.  1. I Remember You
  2. Oklahoma
  3. Put A Woman In Charge
  4. This Is My Home
  5. Don't Throw It Away
  6. The Way I
  7. Ridin' On A Train
  8. I Should've
  9. Cold Outside
  10. Beautiful Music