×

Recensie

Jazz

06 oktober 2023

KAU

The Cycle Repeats

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sdban Ultra Records

The Cycle Repeats KAU Jazz 4 KAU – The Cycle Repeats Written in Music https://writteninmusic.com

Wat er in Brussel in het water zit weet ik niet, maar dat het muzikaal inspirerend is mag wel heel duidelijk zijn. Ook het trio KAU schiet met hun debuutplaat The Cycle Repeats vol in de roos.

Na een in eigen beheer uitgebracht album (Beat Tape Vol.1, nog als KAU trio) en een drietal erg sterke EP’s voor het voorname Gentse sdban  is het met The Cycle Repeats nu eindelijk thuis op vol in het zicht te debuteren als KAU. En wat een heerlijke muzikale reis maakt dit drietal ook weer. En wederom is vrije jazz gemixt met electronics weer de basis. En weer geheel eigen en anders.

Jeugdvrienden André Breidlid (drums), Matteo Genovese (bas) en Jan Janzen (synths) vinden in hun tracks steeds weer een warme band in erg fijne grooves, soepel baswerk en fraaie toetsenpartijen en creëren in deze hun eigen atmosferische wereld. Composities die gedreven op de feel van electronic en improvisatie steeds weer spannend en eigenzinnig hun weg vinden.

In basis als akoestisch trio opgezet vervormen de muzikanten hun instrumenten net zo gemakkelijk naar een electronic trio en vaak dwars door elkaar heen. Het werkt ook bij KAU weer uitstekend. De composities zijn sterk en fraai afwisselend en het gebruik van sounds is even tijdloos als tijdsbepalend. De laatste 50 jaar in muziek meeslepend, creëren de muzikanten hun eigen muzikale universum.

De jazzy synths, vette baslijnen en coole ritmes van openingstrack Kampala zijn de opmaat voor heel veel fraais: van de hiphop meets electronic jazz van het heerlijke Little Steps naar de breakbeats gedreven Amulet en via het poppy Zero G naar buitenaardse plekken reizende tracks als Alaska, Mirage en Kautokeino.

Natuurlijk is ook KAU weer zo’n jazz meets electronic trio dat je live moet gaan zien. Dan komen al die fijne tracks nu vastgelegd in de studio pas helemaal vol in het licht te staan. Al helemaal als de connectie met het publiek leidt tot extra improvisatie en opstuwing van de ritmiek en omarming van het ‘electronic’ dansgevoel.

Kant A:

 1. Kampala
 2. Amulet
 3. Mirage
 4. Kautokeino

Kant B:

 1. Zero G
 2. Little Steps
 3. Hyde
 4. Alaska


 1. Kampala
 2. Amulet
 3. Mirage
 4. Kautokeino
 5. Zero G
 6. Little Steps
 7. Hyde
 8. Alaska