×

Recensie

Pop

21 augustus 2017

Katie Von Schleicher

Shitty Hits

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Ba Da Bing Records

Shitty Hits Katie von Schleicher Pop 3.5 Katie Von Schleicher – Shitty Hits Written in Music https://writteninmusic.com

Katie Von Schleicher is de zoveelste exponent van de bloeiende muziekscene in Brooklyn. Shitty Hits is haar debuutalbum, nadat ze in 2015 al de ep Bleaksploitation had uitgebracht. De geinige titel doet een iets ander album vermoeden dan we krijgen voorgeschoteld want over het algemeen maakt Von Schleicher toch een vrij serieuze indruk.

Wat opvalt aan Shitty Hits is het trage, slepende tempo van veel songs. Hier weet Von Schleicher echter een mooi album van te maken dat voldoende afwisseling, rafelranden en kleur kent om 35 minuten aardig te boeien. Opener The Image is een lekkere, trage dramatische popsong, gekleurd door Von Schleichers zoektocht naar diepgang en zingeving: ‘… I want to live in a museum… I want to hold on to people…’. Nothing, met zijn zware electrobeat en zweverige vocalen is ook niet lichtzinnig: ‘I can’t feel nothing at all’, zingt Von Schleicher herhaaldelijk.

De afgelopen jaren opereerde Katie Von Schleicher nogal in de marge maar het ziet ernaar uit dat ze met dit album, dat internationaal goede kritieken kreeg, een paar sprongen vooruit zal maken. De single Life’s A Lie is een lekker rammelend en pakkend popliedje dat door piano en percussie extra cachet meekrijgt. De thematiek is echter existentialistisch. Ook die andere single, hoe toegankelijk die ook mag klinken, is niet bepaald bubblegum te noemen: ‘I don’t want to be lied to / But by the time I get it, it’s already gone’, horen we op het veelzeggend getitelde Paranoia.

Een gedempte trompet siert het milde Soon terwijl Hold niet veel meer is dan een piano en Von Schleichers schrille zang. Elders, op Going Down, zet ze samples en noise in en bouwt ze aan algeheel grootsere sferen, zonder de muzikale samenhang op het album te ondermijnen.

Von Schleichers zang is een van de ingrediënten die dit album naar een hoger plan tillen. Ze beschikt over een radiovriendelijke, veelkleurige stem en doet regelmatig denken aan allerlei zangeressen die de afgelopen dertig jaar het poplandschap bevolkten. Nergens slaat dit echter door. Ze weet door regelmatig te variëren qua zang, een verrassende muzikale omlijsting en het al eerdergenoemde opvallende trage tempo een prima, eigenzinnig album neer te leggen.

De finale, Sell It Back, is een van de interessantste exponenten: een dromerigere, wat dreigende ambientsfeer en Von Schleicher die weer dicht op de huid kruipt. En met de instrumentale uitloop bewijst ze eens te meer niet uit te zijn op een gemakkelijk te behappen popalbum. Katie Von Schleichers songs zijn zowel toegankelijk en pakkend als tegendraads en zwaar op de hand. Voor grootschalig commercieel succes zijn dit inderdaad ‘shitty hits’. 1. The Image
 2. Midsummer
 3. Paranoia
 4. Soon
 5. Nothing
 6. Mary
 7. Life's A Lie
 8. Isolator
 9. Hold
 10. Going Down
 11. Sell It Back