Recensie

10 december 2016

Katie Gately

Color

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Tri-Angle

Color Katie Gately Alternative 4 Katie Gately – Color Written in Music https://writteninmusic.com

Katie Gately is een Amerikaanse geluidskunstenares, soundtrack composer voor voornamelijk kortfilms, remixer en dus ook muzikante. Haar eerdere releases – op labels zoals Fat Cat, Public Information en Blue Tapes –  klonken bevreemdend, maar vaak ook mooi en rustgevend. Kort door de bocht kun je zeggen een kruising tussen ambient, industrial, donkere folk en meer experimentele wendingen. Een duister filmische sfeer keert vaak terug.

Na een stotterend begin van haar nieuwe album Color hint Gately op de eerste paar liedjes plagerig naar de muziek van populaire zangeressen zoals Madonna en Kylie Minoque. Het klinkt dansbaar, vrolijk en catchy. Tuck zou zelfs een heerlijk meezingbare radiohit kunnen wezen, ware het niet dat het nummer chaotisch klinkt en expres verzuipt in muren van opgestapelde lagen geluid. Sift klinkt aanvankelijk nog verleidelijker, met een flinke scheut electrofunk en heldere vocalen, tot het moment dat harde beats en lawaaiige effecten alle popgevoeligheid uit het lied zuigen. Later wordt de flirt met popmuziek meer losgelaten, om plaats te maken voor spookachtige ballads en filmisch klinkende wereldmuziek. Het soort wereldmuziek dat je kent uit Disneys The Lion King. Toegeven, het is wat kitsch en heel theatraal, maar dat theatrale tintje wordt altijd ruimschoots gecompenseerd door lompe beats, flarden industrial noise, blazers, strijkers, synths en welk gek effect er dan nog meer voorbij komt.

Gately propt haar muziek namelijk vol, eigenlijk veel te vol. Ergens onder die dikke geluidsmuur van rare effecten zit altijd een leuk liedje begraven, maar dat is vaak niet makkelijk te vinden. Of is het andersom? Moeten we het zien als een chaotische geluidscollage met “toevallig” een hang naar popmuziek?  De negen minuten durende afsluiter geeft geen duidelijk antwoord als ze zich tijdelijk ontpopt tot een donkere folkprinses, maar uiteindelijk in duet moet met Donald Duck. Tsjah, oordeel zelf, want ondanks dat Katie Gately haar luisteraars bestookt met gelaagd geluidsterreur is het eindresultaat wel heel eigenzinnig en verraderlijk aanstekelijk.

Tracklisiting – Color:

  1. Lift
  2. Tuck
  3. Sift
  4. Rive
  5. Frisk
  6. Sire
  7. Color