×

Recensie

Jazz

31 mei 2018

Kamaal Williams

The Return

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Black Focus

The Return Kamaal Williams Jazz 4.5 Kamaal Williams – The Return Written in Music https://writteninmusic.com

Het was een bizar verhaal dat het gouden duo Kamaal Williams en Yussef Dayes met het succes van hun gezamenlijke project Yussef Kamaal en hun zeer succesvolle debuutalbum Black Focus teweeg bracht, ook in een onderlinge strijd verwikkeld raakten. Zodoende was het op een bepaald moment maar afwachten wat je live op het podium zag, de band rondom Williams of die van Dayes. Maar die verrukkelijke mix aan jazz, soul, funk, hiphop en electronic stond eigenlijk altijd.

Maar dat was toen. De mannen zijn allebei op eigen kracht bezig en met The Return is Williams, die ook als Henry Wu zijn naam als muziekmaker en DJ al ruimschoots verdiend had, nu als eerste terug. En The Return mag zeker ook als zijn vervolg op succesalbum Black Focus gezien worden. Met Williams zelf op toetsen, Pete Martin op bas en MckNasty op drums en sound engineer Richard Samuels immer in de nabijheid heeft hij een ideale vier-eenheid neergezet.

Gelijk met de lange, ruim acht en een halve minuut durende, openingstrack Salaam hoor je de intense vibe die Williams met zijn band neerlegt. Heerlijk dikke funky souljazz met volop avontuur en drive die perfect aansluit op de sound die Yussef Kamaal zo bijzonder maakte. Ook zo’n track als Broken Theme laat een band in volle glorie horen. Heerlijk stuiterende drums, een dikke bas en een gedreven toetsenpartij heeft de track een super levendige sfeer, alsof het live in de studio is opgenomen.

Heel fijn ook, zo’n interlude als de titeltrack voordat het heerlijke High Roller losbarst. Dikke bas en drums en lekker funky toetsenwerk daar overheen. Met toetsenstrijkers als warme onderlaag en Williams’ overdonderende keyboard skills daar overheen. Het introspectieve Situations, live opgenomen in Milaan, sluit daar mooi op aan. Om met Catch The Loop (in de verkorte albumversie) daar weer eens lekker overheen te gaan. Lekker drukke, volle track met stuiterende ritmes, dikke bas en naar staccato leunende toetsenpartij.

Rhythm Commision is met zijn briljante groove en maar 2.35 minuten natuurlijk veel te kort maar het heerlijk lome soulfulle Medina, met z’n warme Fender Rhodes spel, vergoedt dat gelijk. LDN Shuffle is weer zo’n heerlijk aanjagende track die met gitarist Mansur Brown in de gelederen, naar een wel heel erg dikke climax wordt geduwd. Met het atmosferische Aisha sluit het album wondermooi af.

Het ijzersterke The Return maakt zijn titel helemaal waar. Er wordt meesterlijk gemusiceerd en Williams heeft als songschrijver en muzikant de lat heel hoog gelegd. Dat hij het ook op eigen kracht kan laat The Return is volle glorie horen. Het is de ideale opvolger van Black Focus en een album dat wel heel erg doet verlangen naar een nieuwe serie verse live optredens.  1. Salaam
  2. Broken Theme
  3. The Return
  4. High Roller
  5. Situations [Live]
  6. Catch The Loop
  7. Rhythm Commission
  8. Medina
  9. LDN Shuffle
  10. Aisha