×

Recensie

Roots

16 mei 2024

Kaia Kater

Strange Medicine

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Free Dirt

Strange Medicine Kaia Kater Roots 3.5 Kaia Kater – Strange Medicine Written in Music https://writteninmusic.com

De banjospeelster met het zwoele, jazzy stemtimbre groeit op in Montreal. Tijdens haar studiejaren In West Virginia komt ze in contact met de muzikale traditie van de Appalachen. Gecombineerd met een voorliefde voor folk uit haar thuisland en de culturele bagage van een vanuit Grenada naar Canada geëmigreerde vader, reflecteert dat zich in haar songwerk waar openlijk engagement tegen verdrukking van vrouwen en etnische minderheden uit ademt.

Dat wordt van bij de opener The Witch duidelijk. Het wordt samen gezongen met Aofie  O’Donaovan en daarin wordt een samenzweerderig sfeertje gecreëerd: de dames verplaatsen zich in vrouwen gebrandmerkt als heks die in de 17de eeuw in Salem Massachusetts op de brandstapel het leven lieten in een visioen welt de hoop op  om ooit terug te slaan

De akoestische gitaar van Kater krijgt het gezelschap van aanzwellende tonen van basklarinet en  ander blaaswerk die smachtende, ogenschijnlijk onschuldige zangpartijen flankeren. “When I dreamt I moved through you and burnt my name into your chest”.

Het wat mysterieuze Maker Taker hunkert naar het Afrikaanse continent Afrikaanse met exotische percussie op de achtergrond horen we een zwoele blazerspartij. Clarinet en trompet kleuren het door het minimalistische experimentele oeuvre van Steve Reich geïnspireerde Mechanics Of Your Mind. Broeierige banjoklanken en hitsige violen kleuren In Montreal. The Internet verwijst wellicht naar de isolatie tijdens corona pandemie of is het de verwondering voor de technische mogelijkheden in een haat-liefdeverhouding tot dat fenomeen.

De titeltrack Fédon weerklinkt “strange medicine” als een niet aflatende, bezwerende mantra, in een evolueert van sobere akoestische folksong naar verruimde instrumentatie, met vocale backing van Taj Mahal. De terugblik naar een wat vertroebelde verdrongen jeugdervaring wordt opgeroepen in een zelfbewust, jazzy Floodlights.

Kaia Kater overtuigt meer dan ooit,  met de muzikale hulp van co-producer Joe Grass slaagt ze er in haar feministisch en historisch engagement telkens in markante soundscapes te integreren.       1. The Witch
  2. Maker Taker
  3. Mechanics of the Mind
  4. In Montreal
  5. he Internet
  6. Fédon
  7. Floodlights
  8. Often as the Autumn
  9. History in Motion
  10. Tigers