×

Recensie

Roots

30 juli 2024

Justin Townes Earle

ALL IN: Unreleased & Rarities (The New West Years)

Geschreven door:

Uitgebracht door: New West Records

ALL IN: Unreleased & Rarities (The New West Years) Justin Townes Earle Roots 4 Justin Townes Earle – ALL IN: Unreleased & Rarities (The New West Years) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is binnenkort vier jaar geleden dat Justin Townes Earle overleed, nauwelijks een jaar voordien bracht de getalenteerde zoon van Steve Earle The Saint Of Lost Causes uit. Het is die ultieme langspeler van de betreurde singer-songwriter die de rode draad vormt in dit postume werkstuk.

Justin Townes bevond zich in zijn korte leven aan de kant van de maatschappij waar de klappen vallen, die underdogsituatie leverde accurate beschrijvingen in verhalend songwerk op. Met Kids in The Street, Earle’s tiende langspeler en het debuut voor New West keerde hij terug naar zijn  jeugd in Nashville, nostalgische mijmeringen worden overschaduwd door de woede bij de ravage aangericht door scrupuleuze bouwpromotoren.

Het niet van humor gespeende Champagne Corolla  stamt uit die periode en de gedreven live  -versie die we hier voorgeschoteld krijgen werd uitgezonden op ‘Hardcore Troubadour’, de radioshow van vader Steve Earle. Het eveneens van die radioshow afkomstige So Different Blues is ragtime blues die nog net voor de New West periode werd uitgebracht op Nothing’s Gonna Change The Way You Feel About Me Now.

Het leeuwendeel van ALL IN is afkomstig uit de studiosessies van The Saint Of Lost Causes, naast een demo van de titeltrack worden de demotracks van Appalachian Nightmare en Over Almada geflankeerd door de uiteindelijke uitgebrachte versies. Justin had blijkbaar geen gebrek aan songmateriaal, het beginluik van deze compilatie bevat een half dozijn naakte songs die nooit verder uitgewerkt werden, onbegrijpelijk als je Cold Comfort, Already Gone of  het meeslepende All Or Nothing nu beluisterd.

Tussen dat demowerk van de Saint-sessies huizen ook enkele puike, ruimer geïnstrumenteerde covers, Dreams van Fleetwood Mac en bovenal de flitsende rockabilly van Rocket 88 waarmee Jackie Breston en Ike Turner met zijn Rhythm Kings de rock’n roll in 1951 op de rails plaatsten. Dat oorspronkelijk, als bonustracks  bedoelde coverwerk ziet nu samen met de afsluiter, een sobere akoestische adaptatie van Paul Simon’s Graceland voor het eerst het daglicht.

De gitaarpartijen op de Saint-opnamesessies zijn afkomstig van Joe V. McMahan en Paul Niehaus, de ritmetandem is opgebouwd met Jon Radford en bassist Adam Bednarik. Bednarik, Justin’s trouwe vriend en producer is één van de intimi die samen met een getuigenis van Earle’s vrouw Jenn Marie in de uitgebreide hoesnota’s passeren.

Het afsluitende luik bevat Earle’s bijdragen voor tributes, zoals een versie van Glory Days uit Dead Man’s Town, een eerbetoon aan Springsteen’s  Born In The USA terwijl Far From Me op een eerbetoon aan John Prine prijkte.

ALL IN is een indrukwekkende collectie die nog eens nadrukkelijk de uitzonderlijke klasse van Justin Townes Earle als songsmid en muzikant illustreert in een finaal hoofdstuk.



  1. Cold Comfort
  2. Already Gone
  3. I Know You
  4. Troubled Eyes
  5. Lonely Mornings
  6. All or Nothing
  7. If I Was The Devil)
  8. Champagne Corolla
  9. So Different Blues
  10. Dreams
  11. Rocket 88
  12. The Saint Of Lost Causes
  13. Appalachian Nightmare
  14. Appalachian Nightmare (Album version from the Saint of Lost Causes
  15. Over Alameda
  16. Over Alameda (Album version from The Saint of Lost Causes)
  17. Glory Day
  18. Far From Me
  19. Graceland (Bonus track from Kids in the Street,