×

Recensie

19 juni 2017

Justin Townes Earle – Kids In The

Kids In The Streer

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Kids In The Streer Justin Townes Earle Roots 4 Justin Townes Earle – Kids In The Street Written in Music https://writteninmusic.com

Justin Townes Earle draagt zowel de naam van zijn beroemde vader, de onvolprezen countryoutlaw Steve Earle en diens mentor Townes Van Zandt. Als muzikant stapt Justin in de voetsporen en speelt in een bluegrasscombo, een rockband en even bij The Dukes, de begeleidingsband van zijn vader. Sinds zijn tienerjaren worstelt de boomlange jongeman met de gevolgen van drank- en drugsverslavingen, hij wordt zelfs uit The Dukes gezet. Met vallen en opstaan geraakt hij terug op het juiste spoor. Met zijn huwelijk en een nakend vaderschap breekt een nieuwe periode aan.

Justin debuteerde tien jaar geleden met het epeetje Yuma, met langspelers als Harlem River Blues en Nothing’s Gonna Change The Way You Feel About Me Now bouwt hij vanuit Nashville een repertoire uit waarin uit waarin steeds meer invloeden uit Memphis doorklinken. De rockende openingstrack is zo’n nummer evenals het door piano en orgel en knap gitaarwerk van Earle’s vertrouwde snarenman Paul Niehuis (Calexico) voortgesleepte Maybe A Moment.

15-25 is een ritmisch uitstapje naar New Orleans op hupellende percussie en vibrafoon snijdt Earle een wat mindere door drank en drugs getroebleerde episode aan. In Short Haired Woman mag Nieheus samen met orgelman Ben Brodin nog even uithalen en Trouble Is lijkt (te) lang in de kluizen van de Sun-stal verborgen.

In de overige tracks wordt het tempo meer getemperd, zoals Same Old Stagolee dat verder bouwt op de traditional met een eigenzinnige versie, countryblues picking die naar Mississippi John Hurt refereert  wordt met vibrafoon vermengt. De beste momenten beleven we als treurnis overheerst zoals de fraaie hony tonk crooners What’s She Cryin For met pedalsteel en Faded Valentine dat op mandolinetonen van producer Mike Mogis in de buurt van Jim Lauderdale komt.

Met Kids In The Street keert Earle terug naar zijn naar zijn jeugdjaren In Nashville en mijmert over de door overijverige projectontwikkelaars drastisch veranderde buurt, wellicht vertekend door een dosis nostalgie maar de titelsong bevat wel relevante maatschappijkritiek,en die sluit mooi bij het eerder uitgebrachte, ingetogen tweeluik Single Mothers /Absent Fathers.

Als Justin Townes dan nog eens afsluit met het uit Memphis Soul opgetrokken There Goes A Fool is het duidelijk. Naast het meest uitbundige en eclectische werkstuk behoort Kids In The Street ook bij het betere werk van een singersongwriter die uit de schaduw van zijn vader geraakt.

Tracklisting Kids  In The Street:

 1. Champagne Corolla
 2. Maybe A Moment
 3. What’s She Crying For
 4. 15-2
 5. Kids In The Street
 6. Faded Valentine
 7. What’s Goin’ Wrong
 8. Short Hair Woman
 9. Same Old Stagolee
 10. Trouble Is
 11. I Was The Devil
 12. There’s A Fool