×

Recensie

Roots

27 oktober 2022

Julian Taylor

Beyond The Reservoir

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Howling Turtle, Inc

Beyond The Reservoir Julian Taylor Roots 4 Julian Taylor – Beyond The Reservoir Written in Music https://writteninmusic.com

In zijn thuisland Canada is Julian Taylor al enkele decennia actief en debiteert er na een periode met Staggered Crossing een handvol in R&B gedrenkte langspelers met zijn band. Met The Ridge  keert hij terug naar de akoestische basis en nauwelijks twee jaar later trekt met multi-instrumentalist Derek Downham de studio in. De ritmesectie wordt weerom bemand door zijn neefjes Gene en Barry Diabo en ook de vertrouwde producer Shamakai levert weerom puik werk af in samenwerking met Taylor.

Beyond The Resevoir refereert naar het St.Clair Reservoir de plek in  waar Taylor rondhing en is het vervolg van een vroegere periode In Ontario die uitgebreid aan bod kwam op The Ridge. Het begint meteen sterk met Moonlight een door pedalsteel en strijkers vergezeld verhaal dat gelijkenissen vertoont met het epische werk van Leonard Cohen. Het huppelende Wide Awake, een familieverhaal, de familie neemt bij Taylor, die Caraibishe met Mohawk roots combineert, een niet onbelangrijke plaats in, herinnert me evenals S.E.E.D.S aan de verrichtingen van Cat Stevens maar met in een dieper maatschappelijk engagement “They tried to bury us, but they didn’t know we where seeds”.

Het door mooie slide, percussie en akoestisch snaren geschraagde Stolen Lands verwijst al even expliciet naar de schrijnende, onrechtvaardige behandeling van de oorspronkelijke Indiaanse en Afro gemeenschappen “This land was made for you and me, a poor choice of words by Woody Guthrie, this land was taken and  now everyone sees, one family had their land stolen the other was stolen from their land and here I stand”, een donkere episode uit de Amerikaanse geschiedenis, meesterlijk verwoord, een constante in Taylors recente solo-oeuvre.

Taylor brengt de negen tracks afwisselend met een lichter en wat dieper stemtimbre. Dat resulteert in persoonlijke, eerder  zwaarmoedig getint werk waarin subtiele nuances het talent van een begenadigd songwriter en muzikant onthullen. Na een op een wolk van strijkers flamboyant opwellende Opening The Sky sluit Taylor bescheiden maar uiterst efficiënt af met sprankelende akoestische folk van Tyler Ellis’ in 100 Proof.  1. Moonlight
  2. Murder 13
  3. It Hurts'(Everyone was There)
  4. Wide Awake
  5. S.E.E;D.S
  6. Stolen Lands
  7. I Anm a Tree
  8. Moving
  9. Opening The Sky
  10. 100 Proof