×

Recensie

Jazz

08 mei 2019

Joshua Redman Quartet

Come What May

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Come What May Joshua Redman Joshua Redman Quartet Jazz 4.5 Joshua Redman Quartet – Come What May Written in Music https://writteninmusic.com

Met Come What May keert tenorsaxofonist Joshua Redman terug naar nog lang niet vergeten tijden. Bijna 20 jaar geleden maakte hij met drummer Gregory Hutchinson, bassist Reuben Rogers en pianist Aaron Goldberg de ijzersterke albums Beyond en Passage of Time. Daarna gingen alle mannen weer hun eigen muzikale weg. Voor Come What May haalde Redman de band weer bij elkaar.

Dat de magie van wat de mannen samen kunnen er gelijk weer is bewijst Come What May optimaal. In zeven gevarieerde tracks laat Redman horen als componist in uitstekende vorm te zijn. Niet vreemd dat hij met deze composities er gelijk aan dacht om juist deze band weer bij elkaar te halen. Come What May sluit qua composities, van straight jazz naar fraaie ballads en naar funk neigende grooves, naadloos aan op datgene wat hij 20 jaar geleden met Passage of Time achterliet.

Tijdloze jazz, geweldig gespeeld en met heel veel gevoel en klasse gespeeld. Door de ervaring van de muzikanten nog beter klinkend dan die albums van 20 jaar terug. Hutchinson en Rogers zijn een geweldig ritmetandem en Goldberg een grote inspiratie achter de piano. Met zo’n geweldig trio muzikanten achter hem kruipt Redman naar zijn beste spel in jaren. Hij excelleert in alle stukken met magnifiek, diep en emotievol spel.

Composities als albumopener Circle of Life, de geweldige, mooi lome, titeltrack, het door het bluesy piano spel van Goldberg gekleurde Stagger Bear en albumafsluiter Vast zijn allen van grote klasse en laten een band horen in absolute bloedvorm.

Come What May heeft alles wat Redman nog steeds zo bijzonder maakt. Come What May is de perfecte opvolger van zijn vorig jaar verschenen intieme album Still Dreaming, een ode aan zijn vader Dewey Redman en het werk dat hij maakte met Ornette Coleman in de jaren 70 en 80. Come What May is een album om niet te missen.  1. Circle Of Life
  2. I'll Go Mine
  3. Come What May
  4. How We Do
  5. DGAF
  6. Stagger Bear
  7. Vast