×

Recensie

Eigentijds

10 februari 2016

Jon Balke

Warp

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Warp Jon Balke Eigentijds 4.5 Jon Balke – Warp Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Jon Balke een van de meest veelzijdige Noorse muzikanten is heeft hij over de afgelopen decennia wel bewezen. Met zijn nieuwe album Warp, zijn tweede solopianoalbum voor ECM, maakt hij wederom grote indruk.

De man die op zeer jonge leeftijd begon met het spelen van klassiek piano, in zijn tienerjaren al switchte naar blues en jazz en op zijn 18de al bij held Arild Anderson in de band speelde, ontwikkelde zich in de jaren daarna als een zeer veelzijdig pianist en componist die immer de uitdaging zoekt in alles wat hij maakt. Zowel op eigen kracht als in samenwerking met grootse muzikanten als Jon Christensen (die ook met Anderson erbij het vermaarde Masqualero vormde) en Helge Andreas Norbakken, met wie hij in de nieuwe eeuw Batagraf formeerde. De laatste jaren maakte hij ook een aantal spraakmakende multimediaconcepten/concerten onder de titel Ekstremjazz voor het Vossjazzfestival.

Gemakzuchtig vaak een jazzpianist genoemd heeft Balke met Warp natuurlijk een wederom andersoortig solopianoalbum gemaakt. De man maakt al jaren muziek die de grenzen opzoekt en daardoor niet meer te categoriseren is.  Dat flikte hij ook al erg fraai met solopianoalbum voorganger Book Of Velocities uit 2007 waarop de muziek, knap beïnvloed door de moderne Hongaarse componisten als Kurtág and Ligeti, al net zo vervreemdend klonk. Warp is een album met net zo’n verrassende uitwerking. Op de voorgrond klinkt steeds het avontuurlijke prachtspel van Balke maar op de achtergrond hoor je, soms bijna verstopt, spannende soundscapes dan weer prachtige sfeervolle, vaak tekstloze, zang of een fraaie verdwaalde gitaar. Hoewel de nadruk knap op het spel van Balke blijft liggen ligt en de emoties die zijn spel veroorzaakt.

De soundscapes, soms gewoon op straat of in huis opgenomen, werden door Balke en goede vriend Audun Kleive in de studio onder de pianostukken geplaatst. Het maakt de mooie immer onvoorspelbare composities van Balke nog intrigerender als ze al zijn. Balke legt het zelf het meest duidelijk uit: ‘As always the more you explore and discover, the further you want to go, and things are not so simple anymore. It’s a very interesting process’. En precies zo klinkt Warp. Als een album vol muziek die ontdekkend, uitdagend klinkt en daardoor belangwekkend en intrigerend is. 1. Heliolatry
 2. This Is The Movie
 3. Bucolic
 4. On And On
 5. Bolide
 6. Amarinthine
 7. Shibboleth
 8. Mute
 9. Slow Spin
 10. Boodle
 11. Dragoman
 12. Kantor
 13. Geminate
 14. Telesthesia
 15. Geminate (Variation)
 16. Heliolatry (Variation)