×

Recensie

Roots

12 september 2017

Jolie Holland & Samantha Parton

Wildflower Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cinquefol Records

Wildflower Blues Julie & Samantha Holland & Parton Roots 4 Jolie Holland & Samantha Parton – Wildflower Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Deze muzikale dames werkten al eerder samen, als Jolie Holland Samantha Parton in Vancouver ontmoet zetten ze samen met Trish Klein en Frazey Ford The Be Good Tanya’s op, na het debuut Blue Horse keert Jolie terug naar de Verenigde Staten om aan haar soloproject te werken dat bestaat ondertussen  uit zes langspelers waarop ze zich als een avontuurlijke singersongwriter  manifesteert met een mix van folk, country en blues aangelengd met experimentele toestanden.

Samantha wuift vijf jaren geleden na enkele zware auto-ongevallen en hardnekkige gezondheidsproblemen The Be Good Tanya’s vaarwel. Na een langdurige revalidatie gaat ze opnieuw met Holland aan het werk, on the road en in de studio  zoals met de nieuwe langspeler blijkt. Enige ironie is de dames niet vreemd getuige de versie  van Towne’s Van Zandt  You Are Not Needed No, onderweg komen we nog Dylans Minstrel Boy en Jocko’s Lament, een zwoele whistler blues van de kleurrijke folkman en cartoonist Michael Hurley tegen.

De overige zeven tracks componeerde Holland al dan niet samen met Parton bovendien maakt die creatieve wisselwerking naast de vocale uitwerking van iedere song een bijzondere belevenis. Het contrast tussen de rauwe zang van Holland  en het meer subtiele sopraan timbre van Parton bouwt een spanning op in de tedere soulballade Make It Up To me. In de sluipende titelsong  wordt de zang begeleidt door de fuzz gitaar van Paul Rigby, het schurende vioolgekras van Jolie speelt even voor stoorzender. In een dromerig Little Black Bear horen we verleidelijke ijle sirenenzang die terugkeert in het eerder genoemde Jocko’s Lament. In de jazzy blues Biding My Time overtuigt Holland andermaal met verfijnde whisteling terwijl een intimistisch Johnny Said To May eveneens in wonderlijke subtiliteit baadt.     En dat geldt eveneens voor Gooseberry Rag met bassist Jared Samuel in een glansrol op de ivoren toetsen dat 44 minuten van weergaloze schoonheid afsluit, een wonderlijke reünie .

Tracks Wildflower Blues:

  1. You Are Not Needed Now
  2. Wildflower Blues
  3. Make It Up To Me
  4. Little Black Bear (Blue Rooms Version)
  5. Jocko’s Lament
  6. The Last
  7. Minstrel Boy
  8. Biding My Time
  9. Johnny Said To May
  10. Gooseberry Rag