×

Recensie

Roots

12 juli 2011

Jolie Holland

Pint of blood

Geschreven door: Didi de Pooter

Uitgebracht door: ANTI

Pint of blood Jolie Holland Roots 4 Jolie Holland – Pint Of Blood Written in Music https://writteninmusic.com

Een plaat als deze krijgt alleen al punten voor het oproepen van een Texaanse vakantiesfeer. Nederlandse zomers zijn ook best leuk hoor, maar wanneer heb je hier lome zomeravonden, zingende krekels, trillend zand en typisch Amerikaanse gitaartjes? June gaat duidelijk niet over de Nederlandse juni. Een bevende viool verklankt het trillende zand, de krekels, de suspense van de stilte midden op een hete junidag.

Het vierde studioalbum van de Texaanse Jolie Holland staat vol met melancholische Amerikaans getinte songs. Sinds haar vorige album, The Living And The Dead uit 2008, is er echter ook plaats voor nummers die de Amerikaanse volksmuziek en de eindeloze melancholie achter zich lijken te laten. Op Pint Of Blood staat een aantal uptempo popnummers, zoals Remember, Wreckage,  en Little Birds. Vrolijke muziek is het amper, behalve Little Birds, een nummer van haar vroegere band The Be Good Tanyas. Wreckage, de titel zegt het al – is niks vrolijk met de geniale openingszin “If disappointment was like a drug, I overdosed again.”

Holland krijgt dus ook punten voor de prachtig eenvoudige en directe teksten. De openingstrack All Those Girls – “I can’t believe you’re treating me like all those girls. All those pretty girls go home to cry.” – doet denken aan Martha Wainwrights snedige “I know you’re married, but I’ve got feelings too.” Ook de immer aanwezige gekwelde melancholie heeft ze gemeen met Wainwright.

Die melancholie en de warme, volle instrumentatie – ze kreeg hulp van producer en multi-instrumentalist Shahzad Ismaily – maakt Pint Of Blood een heerlijk album voor eenzame halfwarme Nederlandse zomeravonden. Holland is een sterke vrouw met een – nu ineens – schattig Texaans accent  (“Oh honey gurrrl, let’s go see the prretty stars and talk about your magic soeporr powrrrs”). Ze timmert al ruim tien jaar aan de weg en is inmiddels een grootheid in haar genre. Ondanks een wat meer toegankelijke sound in de laatste twee albums lijkt echte populariteit uit te blijven. Vreemd is dat niet, want deze dame doet het voor zichzelf. Het publiek mag alleen meeluisteren. En dat doen we graag!  1. All Those Girls
  2. Remember
  3. Tender Mirror
  4. Gold and Yellow
  5. June
  6. Wreckage
  7. Little Birds
  8. The Devil's Sake
  9. Honey Girl
  10. Rex's Blues