×

Recensie

Roots

22 februari 2024

Jolie Holland

Haunted Mountain

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cinquefol Records

Haunted Mountain Jolie Holland Roots 4 Jolie Holland – Haunted Mountain Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds 2002 leverde Jolie Holland naast enkele werkstukken in eigen beheer een handvol op het Anti label uitgebrachte langspelers uit.  Vanuit haar geboorteplaats Houston verkaste ze dertig jaar geleden naar Austin om via omzwervingen langs New Orleans en San Francisco  uiteindelijk in Vancouver te belanden. In die Canadese stad zette ze samen met Samantha Martin The Be Good Tanyas op, Trish Klein vervoegde het duo samen met Frazey Ford, een andere getalenteerde dame. Na het debuut Blue Horse  verhuisde Holland terug naar San Francisco,  Catalpa  werd opgepikt door Anti, dat eveneens het sublieme Escondida en nog een reeks opvolgers uitbracht. Holland profileert zich als een bevlogen multi-instrumentaliste en songwriter met een avontuurlijk mengsel van folk, en country, niet zelden met experimentele toestanden verweven.

In 2017  bundelde ze de krachten met Samantha Martin en dat leverde het puike Wildflower Blues op. Nu is er Haunted Mountain een samenwerkingsproject met  Texaan Buck Meek. De gitarist van Big Thief bracht vorig jaar een gelijknamig album uit.

De klaaglijke stem die je op de achtergrond van Highway 72, een anti -koloniale hymne op knap snaren en vioolspel is die van Meek en die past wonderwel bij het fluisterend timbre van Jolie. In  Feet On The Ground, komt daar nog verleidelijk zacht gefluit bij maar eerst moeten we door een hallucinante trip.  Op verwrongen percussie, vervormde gitaren en  spookachtige orgel flarden  worden rake bewoordingen gedebiteerd.“Every man, woman and person on the spectrum is living in a system of explotation until the revolution, that’s a given.”

In het dromerig slepende One Of You echoën de gepreveld woorden achterna, zo komen we bij de aansluitende titeltrack, zowel de zangstijl als de troosteloze sfeer herinneren bij momenten aan de verrichtingen van Lucinda Williams. Een ingetogen Orange Blossoms flaneert op een ingetogen combinatie van piano en pedalsteel.

Een meeslepend What It’s Worth  sluit na 41 minuten met verleidelijk gefluit af. Dit pareltje van Jolie Holland zal liefhebbers van grande dames van Americana zoals Lucinda Williams en Gillian Welch ongetwijfeld kunnen bekoren.       1. 2,000 Miles
  2. Feet on the Ground
  3. Highway 72
  4. Won’t Find Me
  5. One of You
  6. Haunted Mountain
  7. Me And My Dream
  8. Orange Blossoms
  9. What It’s Worth