×

Recensie

Roots

14 april 2016

John Pinamonti

The Usual

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

The Usual John Pinamonti Roots 3.5 John Pinamonti -The Usual Written in Music https://writteninmusic.com

Deze getalenteerde singersongwriter en verfijnde gitarist John Pinamonti ontdekten we in 2009 met End Of Smith, een fijnzinnige eerbetoon aan de buurt in Brooklyn waar Piamonti vanuit vroegere thuishavens als Oregon, Texas en Californië verzeilde.

Het door fiddle aangedreven Rough and Rocky waarmee geopend wordt heeft niets te maken met het gelijknamige nummer dat Emmylou Harris van Shoji Tabushi, de violist met Japanse roots uit Nashville, leende en in ‘79 op Blue Kentucky Moon presenteerde.

Het is een van de vele fraaie songs die de zesde langspeler vullen en die met uitzondering van de van AP Carter afkomstige afsluiter van de hand van Pinamonti zijn. In I Want It Now versneld de snerpende slide en de ritmesectie het tempo enigszins en het jazzy parlando in City Of Angels wordt door een  dynamische blazerssectie vergezeld die terug opduikt in Happy Man en een langoureuze afterhours sfeer creëert.

Het duurt niet lang of het belletje gaat rinkelen bij de sprankelende pop van Mother’s Nature Song.  Met uit het vertrouwde Beatles repertoire gerecycleerde songtitels ontstaat een nieuwe song. De naam van countryoutlaw Merle Haggard  wordt gerciteerd In Plain Sight, een verhaal in onvervalste honky tonkstijl. Precieuze arrangementen zorgen daarbij dat het voortreffelijke songwerk ook in die ruimer georkestreerde tracks  de nodige ademruimte krijgt.        1. Rough And Rocky
 2. Forget Everything You've Learned
 3. Thursday Night
 4. There Will Come A Day
 5. High
 6. I Want It Now
 7. City Of Angles
 8. Mother Nature's Son
 9. In Plain Sight
 10. You
 11. The Way The Wind Blows
 12. Happy Man
 13. New Day
 14. I Can't Feel At Home In This World