×

Recensie

Soul / Hiphop

27 maart 2011

Joey Negro

The Soul Of Disco Volume 3

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Z Records

The Soul Of Disco Volume 3 Joey Negro Soul / Hiphop 4 Joey Negro Presents The Soul Of Disco Volume 3 Written in Music https://writteninmusic.com

Verzamelaars kunnen om velerlei redenen handig zijn: als historisch overzicht, als handzaam formaat om de actuele hitjes in huis te hebben of om obscure, lang niet meer verkrijgbare tracks te herbergen. En alhoewel de verzamel-CD stevig moet opboksen tegen de al dan niet illegale downloads, is het zeker voor wat betreft de laatste categorie nog altijd een belangrijk medium.

Het Z-label van Dave Lee (a.k.a. Joey Negro) brengt niet alleen nieuw materiaal uit: een deel van de catalogus bestaat uit verzamel-CD’s met allerhande obscure disco uit de late jaren ’70 en ’80. Veelal materiaal dat al in die tijd nauwelijks Europa bereikte, vanwege te vage Amerikaanse import of slechts door een enkele discofiel werd gedraaid. Vooral geen commerciële muziek dus. Ook toen al verscheen wekelijks de ene na de andere 12”, want in die tijd was disco hot en probeerde iedereen daar een graantje van mee te pikken. Zoals house dat later ook zo zou zijn vergaan. De disco was dan ook al een – naar later bleek – belangrijke vingeroefening voor wat er nog allemaal stond te gebeuren in de tweede helft van de jaren ’80. Disco betekende de geboorte van het ongebreidelde hedonisme, van een vlucht uit de werkelijkheid, van veel drugs tijdens het uitgaan, maar ook de 12” remix, de maxisingle, de speciale dansvloer edits en vooral een oneindige stroom aan muziek, dat veelal verscheen op allerhande, kleine, onafhankelijke labels.

Het grote publiek slikte ook steeds meer disco en nu nog zijn er nog zoveel discofloorfillers om een hele avond daarmee te vullen, hetgeen middels de nog immer populaire 70’s en 80’s danceparties nog steeds plaatsvindt. Maar wanneer van de geijkte paden wordt afgeweken, komt nu nog een rijk vol parels tegen. Veel obscure disco is door vooral Amerikaanse en Engelse producers en remixers in housetracks gedurende de jaren gesampled. Ook Dave Lee, beter bekend onder zijn pseudoniem Joey Negro, is al jarenlang ernstig besmet met disco fever en lijkt de man eigenlijk in een totaal verkeerd tijdperk te zijn geboren. Samen met Sean P, Kenny Dope, Dimitri From Paris, Al Kent en Keb Darge behoort Lee tot een harde kern van hardcore discoliefhebbers, die die disco-invloeden overal laten terugkomen. Niet enkel in hun muziek, producties en DJ-sets, maar ook middels de vele verzamel-CD’s die de heren op gezette tijden samenstellen en soms aan elkaar mixen. Dave Lee is één van de meest actieve mensen in deze interessante nichemarkt. Op zijn eigen Z-label zijn de afgelopen jaren een hele stroom puike verzamelaars verschenen boordevol obscuur materiaal, waarvan je je soms wel eens afvraagt voor wie het nu eigenlijk gemaakt is en hoe Lee eraan komt.

Onlangs verscheen het derde deel The Soul Of Disco en op deze dubbelaar zijn 22 tracks te vinden, die waarschijnlijk bij bijna niemand enige herkenning zal oproepen. Lee selecteerde uit zijn enorme muziekcollectie interessante en avontuurlijke tracks van bands en artiesten, die soms maar slechts 1 12” of album hebben uitgebracht. Behoorlijk veel nietszeggende namen dus, maar des te interessante muziek voor wie geïnteresseerd is in de grondbeginselen van de hedendaagse dance. En purist als Lee is, geeft hij in de liner notes zinvolle informatie over de achtergronden bij de nummers. Geen simpele 4/4 disco, maar dansmuziek die kruisbestuivingen laat horen van disco, funk, phillysoul, Motown, jazz en fusion. Lange uitvoeringen, speciale versies en hier en daar door Joey Negro nieuw gemaakte edits maken van The Soul Of Disco Volume 3 een verzamelaar die bestemd is voor wie al lang genoeg heeft van de Dance Classics serie. En Joey Negro mag blijven doorgaan met dit graaf- en spitwerk, want er is nog zoveel muziek voorradig, die de moeite van het beluisteren waard is. Niet alleen voor puristen, onderzoekers en andere discoverslaafden is The Soul Of Disco Volume 3 een must, maar ook voor degenen die op zoek zijn naar een verzamelaar met eens niet uitgekauwde recycledisco, die vooral bekend is van bruiloften, partijen en braderieën.

Tracklisting Joey Negro Presents The Soul Of Disco Volume 3:

Disc1

 1. Jackie Stoudemire – Invisible Wind
 2. Full Body – You Got Me Dancing (Joey Negro Edit)
 3. The J’s – When Did You Stop
 4. Loi – Body Contact
 5. Sanctuary – Disco Discouraged (Joey Negro Edit)
 6. Board of Directors – Hanging Tough
 7. Project – Love Rescue
 8. Truth – International Dancing
 9. Park Avenue – Looking Ahead
 10. Kocky – Just Keep On Dancing
 11. Gloster Williams & Master Control – No Cross, No Crown

Disc2

 1. Sir James Randolph – Sho’ Is Good (Joey Negro Edit)
 2. The Hippolytes – Blow You Out Tonight
 3. Larry Hart – Goin’ Up In Smoke
 4. Hot Ice – Dancing Free (Joey Negro Edit)
 5. Ronnie Barron – I Can Give It To You
 6. Phenomenal – One Two Three (Come See About Me)
 7. Steven Abdul Kahn – Gotta Have Your Loving
 8. Evans Pyramid – The Dip Drop
 9. Chailo – Lets Skate
 10. Loveman Ronnie Stokes – Touch You Again
 11. The Softones & First Class – Candy