×

Recensie

Roots

04 april 2015

Joe Bonamassa

Muddy Wolf at Red Rocks

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Provogue

Muddy Wolf at Red Rocks Joe Bonamassa Roots 4.5 Joe Bonamassa – Muddy Wolf at Red Rocks Written in Music https://writteninmusic.com

Sommige noemen Joe Bonamassa ‘The hardest working bluesman’ en zelf heb ik hem veelvraat genoemd. Voor beide valt wel iets te zeggen, want amper 5 maanden na het uitbrengen van zijn laatste album Different Shades Of Blue ligt er alweer nieuw werk van hem in de schappen in de vorm van een live dubbel cd en DVD. En waar ik in de laatste recensie de muziek van Bonamassa weinig verrassend noemde moet ik hier toch even een pas op de plaats maken. Want met Muddy Wolf at Red Rock heeft Bonamassa een prachtig eerbetoon afgeleverd aan twee van de grootste bluesmannen uit de Mississippi Delta; Muddy Waters en Howlin’ Wolf.

De eerste cd is compleet gewijd aan Muddy Waters. In opener We Went Down To Mississippi legt Bonamassa uit dat hij, samen met producer Kevin Shirley, naar de Mississippi Delta is getrokken om de roots  van deze twee bluesmannen te onderzoeken. Daarna krijgen we de stem van Muddy te horen gvolgt door het originele refrein van Tiger In Your Tank. Maar zodra dat refrein voorbij is neemt Bonamassa en de MuddyWolf Band (Anton Figg , Reese Wynans , Mike Henderson en Kirk Fletcher) het nummer naadloos over. Wat volgt zijn nog 7 prachtige Waters klassiekers, waarbij slowblueser You Shook Me Baby, net iets boven de rest uitsteekt.

De tweede cd is grotendeels gewijd aan Howlin’ Wolf, die opent met zijn bekende verhaaltje over wat de Blues is. En ook hier begint het eerste nummer, How Many More Years, met het origineel, waarna de band het wederom naadloos overneemt. En ook op deze cd worden we getrakteerd op een hoop mooie klassiekers. Maar wat voor het Muddy Waters gedeelte geldt, geldt ook voor het Howlin’ Wolf gedeelte. Het zijn niet zomaar gewoon covers die ze spelen. Bonamassa hen consorten geven hun eigen draai aan de nummers en het swingt er aan alle kanten op los. De klasse druipt er vanaf!

Als toegift aan de 9000 aanwezigen in het Red Rock Amphitheater in Morisson Colorado speelt de band natuurlijk nog een aantal Bonamassa klassiekers, zoals Slow Gin en The Ballad Of John Henry. En en passant is er deze avond ook nog eens $ 40.000,= opgehaald voor een goed doel.

Met deze hommage toont Bonamassa aan dat hij een bluesman pur sang is en hoor je dat daar ook echt zijn hart ligt. Het zou dan ook mooi zijn als hij zich daar op zou concentreren en weer eens een echte eigen bluesalbum gaat uitbrengen. Maar het zou me ook niets verbazen als er binnen 6 maanden weer een album in de schappen ligt van een of ander side project.

Tracklisting Muddy Wolfs At Red Rocks:

CD1:

 1. We Went Down To The Mississippi Delta
 2. Muddy Waters Talking
 3. Tiger In Your Tank
 4. I Can’t Be Satisfied
 5. You Shook Me
 6. Stuff You Gotta Watch
 7. Double Trouble
 8. Real Love
 9. My Home Is On The Delta
 10. All Aboard

CD2:

 1. Howlin’ Wolf Talking
 2. How Many More Years
 3. Shake For Me
 4. Hidden Charms
 5. Spoonful
 6. Killing Floor
 7. Evil (Is Going On)
 8. All Night Boogie (All Night Long)
 9. Hey Baby (New Rising Sun)
 10. Oh Beautiful!
 11. Love Ain’t A Love Song
 12. Sloe Gin
 13. The Ballad Of John Henry
 14. Mississippi Heartbeat
 15. Muddy Wolf (Credits)


 1. Howlin' Wolf Talking
 2. How Many More Years
 3. Shake For Me
 4. Hidden Charms
 5. Spoonful
 6. Killing Floor
 7. Evil (Is Going On)
 8. All Night Boogie (All Night Long)
 9. Hey Baby (New Rising Sun)
 10. Oh Beautiful!
 11. Love Ain't A Love Song
 12. Sloe Gin
 13. The Ballad Of John Henry
 14. Mississippi Heartbeat (Opening Title)
 15. Muddy Wolf (Credits)