×

Recensie

Roots

25 maart 2018

Jesse Terry

Natural

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Jackson Beach Records

Natural Jesse Terry Roots 4 Jesse Terry – Natural Written in Music https://writteninmusic.com

Vorig jaar verblijde de getalenteerde songsmid uit New England ons al met een rijkelijk geïnstrumenteerd Stargazer dat onder hoede van multi-instrumentalist  Josh Kaler tot stand kwam. Nauwelijks een half jaar later ligt er al een opvolger in de rekken. Die blijkt uit dezelfde sessies afkomstig. Zoals de titel laat vermoeden keert Terry met dit werkstuk terug naar de essentie, de titeltrack Natural is een puur akoestische song. In het overige werk blijft de instrumentatie eveneens  aan de sobere kant, een akoestische gitaar piano, occasioneel aangevuld met cello. De aankleding gebeurt door een reeks gastzangeressen waarvoor Jesse en producer Kaler hun bewondering niet  bepaald onder stoelen of banken steken.

Zo flankeren Sarah Darling  en Carry Ann Hearst (van Shovels and Rope) de zachte zang van Terry met hun fraaie stemtimbre in gestripte versies van Kaleidoscoop, en Runaway Town. In een verassende, verstilde uitvoering van ELo’s Mr Blue Sky horen we Liz Longley. Ook de reprise van Stargazer blijft moeiteloos overeind in de akoestische versie. Niet echt verwonderlijk als Dar Williams de achtergrondzang voor haar rekening neemt, ze duikt overigens opnieuw op in Noise, een van de nieuwe nummers.

Het zijn bovenal de duetten met Kim Richey die vanaf een eerste  snelle beluistering in gunstige zin opvallen. Bij Carry en het met wondermooie, gedempte snarentwang verrijkte I Was An Island kunnen we de verleiding niet weerstaan om de repeatknop telkens in te drukke. Bij een volgende luisterbeurt kan dat een willekeurig ander nummer zijn.  Op Natural is namelijk geen minderwaardig werk te vinden. Een absolute aanrader voor liefhebbers van de betere hedendaagse folkie (f)luisterpop. 1. Kaleidoscope Featuring Sarah Darling
 2. Runaway Town Featuring Cary Ann Hearst
 3. Mr Blue Sky Featuring Liz Longley
 4. Stargazer Featuring Dar Williams
 5. Looking Close Enough Featuring Annie Clements
 6. Beautiful Way To Get Home Featuring Erin Rae
 7. Carry Featuring Kim Richey
 8. I Was An Island Featuring Kim Richey
 9. Noise Featuring Dar Williams
 10. Mountain Rose Featuring Cary Ann Hearst
 11. Close My Eyes Featuring Liz Longley
 12. Natural