×

Recensie

Roots

07 juni 2024

Jesse Daniel

Countin' The Miles

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lightnin 'Rod

Countin' The Miles Jesse Daniel Roots 4 Jesse Daniel – Countin’ The Miles Written in Music https://writteninmusic.com

“That’s my kind of country“, stelt Jesse Daniel in de gelijknamige song. Met die uit de kluiten gewassen Stetson op het hoofd  en stevige hangsnor oogt Jesse Daniel niet alleen als een traditionalist van het genre maar klinkt als een rechtstreeks uit de honky tonks van Bakersfield weggerukte cowboy en dat charmeert ons uitermate vanaf de eerste gespeelde noot. Jesse, die opgroeit in een landelijk bergstadje in de buurt van San Jose in Centraal Californië, leeft zich  als tiener aanvankelijk uit op de drumkit in punkformaties maar schakelt vrij vlug over naar country. In zijn nog  jonge leven vecht hij tegen hardnekkige  drugsverslavingen en pendelt van de gevangeniscel naar de ontwenningskliniek.

Tijdens die periode begint Daniel countrysongs te componeren, met hulp van Jodi Lyford, zijn latere vrouw die mee aan de schrijftafel zit en de achtergrondzang verzorgt, verschijnt in 2018 het titelloze debuut. Ondertussen is Daniel al een  tijdje clean en heeft hij niet stilgezeten. Na enkele langspelers voor kleinere labels overtuigt hij vier jaar geleden met Beyond These Wall. De fiddler en drummer van  George Strait ‘s Ace In The Hole Band en muzikanten uit het entourage van Willie Nelson steken een handje toe.  Het gedeeltelijk Spaantalig duet met Raul Malo van The Mavericks eist enige aandacht op.

Op de opnamesessies van Countin’ The Miles in de Arlyn Studio’s in Austin, Daniel’s huidige thuishaven bepalen, Gene Elders’ fiddle en de pedalsteeltonen van het jeugdige fenomeen Caleb Melo samen met de geïnspireerde gitaarpartijen van John Caroll de karakteristieke sound. Ronnie Huckaby een andere Texaan verzorgt het toetsenwerk en Kevin Smith van de tourband van Willie Nelson de baspartijen.

Op de combinatie  twangende baritongitaar, pedalsteel en fiddle vertelt  Daniels zijn levensverhaal in het door stevige drumbeat aangedreven Comin’ Apart At The Seams. Van That’s My Kind Of Country, een honky tonker op vederlichte swing, gaat het naar het Countin’ The Miles. Het is niet alleen de muziek van zijn geboortegrond die Daniels uit elke porie van zijn lichaam ademt, naast die erfenis van de Golden State exploreert hij de Texaanse variant. Dat gebeurt telkens uitermate geloofwaardig met uit zijn grillige levensloop gerukte meeslepende verhalen.

Ol’ Montana brengt het dramatische relaas over een wanhopige geliefde die zijn rivaal vermoord  do Geen country zonder smartelijk duet, When Your Tomorrow In The Past  gecomplementeerd met fantastische zang van Jordi  doorstaat  moeiteloos de vergelijkingen met illustere muzikale koppels uit het grote countryboek. In Steppin’ Out figureert Daniel’s vrouw al even overtuigend.

Na de onweerstaanbare saloonstamper Lonesome Blues met harmonicawerk van Ted Roddy duikt een ander absoluut hoogtepunt op. Tomorrow’s Good Old Days is een duet met Ben Haggard, de getalenteerde zoon van Merle. Jesse Daniel hoort onmiskenbaar in het rijtje van onsterfelijke outlaw coubtrylui en draagt die traditie weergaloos verder uit met persoonlijke verhalen. Nu nog eens een tournee in Europa… 1. Comin' Apart at the Seams
 2. That's My Kind of Country
 3. Countin' the Miles
 4. Ol' Montana
 5. Restless
 6. When Your Tomorrow's in Your Past
 7. Lonesome Blues
 8. Tomorrow's Good Ol' Days
 9. Golden State Rambler
 10. Steppin' Out
 11. Cut Me Loose