×

Recensie

Roots

15 maart 2024

Jesper Lindell

Before The sun

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy

Before The sun Jesper Lindell Roots 4 Jesper Lindell – Before The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

Ze blijven ons verbazen, die muzikanten uit Scandinavië, Jesper Lindell is één van die getalenteerde lui die naast de weidse landschappen en bijzondere sfeer van hun thuishaven inspiratie putten uit de authentieke Americana roots en dat in een persoonlijk repertoire verwerken.

Evenals op het meer dan voortreffelijke Twilights wordt Jesper Lindell geflankeerd door basgitarist  broer Anton  en de overige vier, euh… bandleden die bovendien gezamenlijk de muzikale arrangementen verzorgen. De invloed van een van de meest iconische muzikale combo’s blijft ook nu prominent aanwezig, maar dat hindert geenszins. Boendien klinken Van Morrison’s verrichtingen vaak even sterk door, de titeltrack en Never Gonna Last illustreren dat overduidelijk.

In tegenstelling tot de voorganger die zijn titel ontleende aan een destijds door The Band geïnterpreteerde song te bespeuren, in het gitaarspel klinkt de geest van Robbie Robertson onveranderlijk door evenals de vocale frasering van The Belfast Cowboy.De keuze van de enige cover viel op uit de beginperiode van Thin Lizzy afkomstige Honesty Is No Excuse dat zich met een combinatie van piano en een soort draaiorgel op gang trekt. Overigens wordt orgelman Rasmus Fors bij het songwerk van Lindell enkele keren vermeld als co-auteur.

Naast het met versterking van een  swingende aanzwellende blazerssectie gedebiteerde Howlin’ en Brunnsvik, een ode aan de  Zweedse thuishaven met dat karakteristieke, huilende gitaartje is er de op een prachtige melodie balanceerde   wonderlijke ballade A Little Light In The Dark, een van de hoogtepunten. Het met hulp van Kassi Valazza, de onvolprezen chanteuse uit Portland Oregon, tot stand gekomen duet, op aanstekelijke kampvuurharmonica en accordeon drijvende A Strange Goodbye, is een al even beklijvend country verhaal.

In de afsluiter Do Me In brengt Lindell zowat in zijn eentje een soulvol duet met afwisselend ijle falsetto en zijn meer gebruikelijke viriele stembuigingen. Weerom sterk werk uit Zweden dat geenszins verbleekt bij de betere Americana uit de VS.  1. One Of These Rainy Days
  2. Below The Sun
  3. Never Gonna Last
  4. Good Evening
  5. A Little Light In The Dark
  6. Howlin
  7. A Strange Goodbye
  8. Honesty Is No Excuse
  9. Brunnsvik
  10. Do Me In