×

Recensie

Roots

12 november 2022

Jerry Joseph and The Stiff Boys

Tick

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dial Back Sound

Tick Jerry Joseph Roots 4 Jerry Joseph and The Stiff Boys – Tick Written in Music https://writteninmusic.com

Onlangs concerteerde Jerry Joseph nog in onze contreien met Drive-By Truckers. De band van Patterson Hood figureerde eerder anoniem op het voortreffelijke The Beautiful Madness  een  verslag van zijn grillige levensloop vastgelegd in de Dial Back Sound Studio in Water Valley, Mississippi. Van de opnamesessies in de thuishaven van Matt Patton, bassist van DBT en samen met  klank ingenieur Bronson Tew de bezieler van het  Dial Back Sound level bleef nog materiaal op de plank liggen. Dat vind je nu terug op Tick.

Het titelnummer is een akoestische demo die al even intens klinken als het vertrouwde werk van Joseph, op het bijtende Sometimes A Great Nation spuwt hij zijn ongenoegen op driftige percussie en snarenwerk. On The Mountain evolueert met synthesizers en zweverige achtergrondzang  naar een meer gelaagde soundtrack mar het wordt nergens vrijblijvend.

Het op strakke riffs en stevige mokerslagen op de drums rollend pianootje flanerend South Of South heeft iets dreigend  en overstijgt het gebruikelijke southern rock idioom. Quiet, een lijzige ballade die je achteloos besluipt sluit het rijtje van dit tot dusver onuitgebracht materiaal dat een mooie aanvulling vormt bij The Beautiful Madness.

De andere helft van Tick is opgebouwd met een liveregistratie van ‘The Heathin Homecoming Shows’ in 2020. De jaarlijkse passage van Drive-By Truckers in de 40Watt  Club in Athens, Georgia gaat niet ongemerkt voorbij. Joseph toont zich bijzonder dankbaar voor de hulp van DBT en debiteert samen met de voltallige band een broeierige, slopende set, met ruimte voor uitgebreide conversaties naar het publiek, waarbij uiteraard de nodige f***’s niet ontbreken.

Een uitsluitend met materiaal uit The Beautiful Madness gestoffeerde set, van Days of Heaven tot het antiracistische pamflet Dead Confederate. Sugar Smacks, het uitputtende dagboek van Joseph’s hallucinante omzwervingen in verre oorlogsgebieden en conflictgebieden in Mexico en het Diepe Zuiden in de VS  wordt in een tomeloze woordenvloed verbonden met de betreurde doden uit het rockciruit “can I get an amen for Johnny Thunders, Joe Strummer, David Bowie” op een ongenadige weerbarstige ritmiek. Een ongemeen imponerend performer die Jerry Joseph.  1. Tick
  2. Sometimes A Good Nation
  3. On The Mountain
  4. South Of South
  5. Quiet
  6. Days Of Heaven
  7. Bone Towers
  8. Sam Acacia
  9. Sugar Smacks
  10. Dead Confederate