×

Recensie

Pop

30 oktober 2015

Jelka van Houten

Hard Place For A Dreamer

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: ZIP Records

Hard Place For A Dreamer Jelka van Houten Pop 4 Jelka van Houten – Hard Place For A Dreamer Written in Music https://writteninmusic.com

Als je liefhebber bent van Jeuk!, de televisieserie, niet het lichamelijke ongemak, dan heb je al kennis gemaakt met de ongedwongen wijze waarop Jelka van Houten haar rol in de serie vorm geeft. Misschien zag je haar al in de musical Turks Fruit waar zij de vrouwelijke hoofdrol bekleedde, voor welke rol ze bekroond werd met een Johnny Kraaijkamp Musical Award. Als je haar kent van die musical, dan weet je al dat ze kan zingen. Het moet gezegd: als je dit album hebt beluisterd, dan besef je ook door en door dat ze zich helemaal thuis voelt in het zingen én dat Jelka het zingen buitengewoon goed beheerst. En meer dan dat: Jelka brengt met een mooie ingehouden snik, die nooit als gimmick overkomt, de emotie over in de nummers en dat klinkt steeds zeer authentiek.

Daarmee is duidelijk dat het qua zang wel goed zit op het album. Meer nog verrast Jelka met de vertrouwdheid van de nummers en de souplesse waarmee ze zich in de twaalf nummers thuis toont. Het is mooi hoe de nummers zich slingeren over paden van verlangen naar de warmte van thuis, van liefde waarmee je ‘t gehad hebt, van dromen die je kunt hebben en moeilijk te realiseren zijn en van de nooit aflatende race die het leven soms lijkt te zijn. Je hoort aan het album niet dat de rijpingstijd van een aantal van de nummers jaren is geweest. Dat is de kracht van zowel de juiste volgorde aanbrengen in de nummers, van de productie en van de zeer sfeervolle instrumentatie. Het album zag het levenslicht officieel in 2015 maar in oktober 2016 werd het titelnummer als single uitgebracht. Niet alleen die single maar het hele album verdient het om aandachtig beluisterd te worden, als country of Americana je hart sneller doen slaan.

Ook als dat niet je stiel is, is een luisterbeurt geven aan dit album geen straf. Het openingsnummer is een aardige kennismaking om nog maar te zwijgen van het slotnummer. Daarin houdt Jelka het klein en raakt ze je met haar stem. Een debuut waarop nummers zich aaneen rijgen in een eigen ontspannen flow en een voortreffelijke instrumentatie. Die blijft steeds klein, zet de juiste accenten, of dat nu om gitaar, pedal steel, bas, Hammond of Wurlitzer piano gaat. Smaakvol met hoofdletter S. Liedjes die al vanuit compositorische en tekstuele invalshoek aanspreken en boven dat alles de stem van Jelka. Het mag dan even geduurd hebben voor ze deze stap zette onderweg naar misschien wel de realisatie van haar eigen droom, het kunnen leven van muziek.Maar als Jelka zich in muzikale lijn blijft ontwikkelen zoals dit album belooft, dan heeft ze een droom in handen die het meer dan waard is om geleefd te worden. Het is haar van harte gegund dat ze de pleisters die de hoes zo opvallend sieren, naast andere verwijzingen naar door haar zelf meegemaakte ervaringen, onderweg naar verwerkelijking van die droom niet nodig zal hebben. Om in de sfeer van de albumhoes te blijven: daar vind je al een hamer op prijken. En daarmee heeft ze met dit album precies de spijker volop de kop geraakt. Een rijk en warm debuut.

Tracklist Hard Place For A Dreamer:

 1. Time Flies
 2. Hard Place For A Dreamer
 3. I Couldn’t Care Less
 4. Instantly
 5. There’s No Place Like Home
 6. Postcard
 7. Give Me An Isle
 8. A Part Of Me
 9. The Nightingale
 10. At The Roundhouse
 11. Good Friends
 12. All In Time


 1. Time Flies
 2. Hard Place for a Dreamer
 3. I Couldn't Care Less
 4. Instantly
 5. There's No Place Like Home
 6. Postcard
 7. Give Me an Isle
 8. A Part of Me
 9. The Nightingale
 10. At the Roundhouse
 11. Good Friends
 12. All in Time