×

Recensie

Klassiek

05 maart 2014

Jef Neve

In Flanders Fields

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

In Flanders Fields Jef Neve Klassiek 4 Jef Neve – In Flanders Fields Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuwe album van Jef Neve bevat de muziek van de in België zeer goed ontvangen tv-serie In Vlaamse Velden. De serie vertelt in tien afleveringen het verhaal van de Gentse familie Boesman die probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de vijf familieleden die gedurende vier jaar elk hun eigen oorlog meemaken.

Jef Neve blijft een ongrijpbaar fenomeen. Met zijn Sons Of The New World verraste hij in 2012 iedereen met een muzikaal zeer rijk jazzalbum en afgelopen jaar schreef hij, bijna terloops, ook nog even zijn tweede piano concierto die in thuisland België, terecht, met veel applaus ontvangen werd. In Flanders Fields is zijn eerste muziek geschreven voor een tv serie. Eerder schreef hij al wel de soundtrack voor de films Dagen zonder lief (2007) en De Helaasheid der dingen (2009) van Felix van Groeningen. Voor The Artist van Michel Havanicius leverde Neve, samen met het Brussels Philharmonic, zijn bijdrage als pianist en hij verkreeg hij daar een Grammy voor.

De muziek die hij schreef voor In Flanders Fields ontstond, terwijl hij naar de eerste beelden van de tv-serie keek. Van de tien uur muziek die hij schreef bewerkte hij een groot aantal stukken voor een uitgelezen groep muzikanten. Een tweetal stukken, waaronder het indrukwekkende In Flemish Fields part 2, zijn volledig solo. Het grootse, lange afsluitstuk Anthem For Our Fathers is met een volledig orkest (het Royal Wind Orchestra) opgenomen.

In Flanders Fields is een rijke en fraai filmische collectie composities geworden die eens te meer laat horen dat Neve een weldadig en briljant componist is en muzikanten, onder zijn leiding, zeer bevlogen kan laten spelen. De nadruk ligt in deze score op Neve’s klassieke achtergrond en die wordt in volle glorie geopenbaard. Een deel van de score heeft hij voor het album zelfs helemaal opnieuw herwerkt tot een volledige suite en opnieuw laten inspelen. Een soundtrack die met gemak volledig op zichzelf kan staan maar door diegenen die de indrukwekkende tv serie hebben gezien als nog dierbaarder zal worden ervaren. 1. In Flemish Fields Song 2
 2. Opening Scene In Vlaamse Velden
 3. Marie, Sehen Wir Uns wieder?
 4. Yvonne Has To Go - Germans Enter Into The City
 5. Everybody Left The House Except Yvonne
 6. War Scene
 7. Guillaume Writes A Letter To Anna
 8. The German Colonel Has To See Doctor Boesman
 9. Die Leiden Des Jungen Werthers
 10. Marie's Theme
 11. Marie Brings Food To The Rich
 12. Marie Aborts The Baby
 13. My Brothers Are At The Front - Boesman Introduces 2 Ladies
 14. Marie Helps The Wounded In Her House At Night
 15. In Flemish Fields Song 2 (Guillaume Makes Love In France)
 16. Anthem For Our Fathers