×

Recensie

Alternative

30 juni 2016

Jambinai

A Hermitage

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

A Hermitage Jambinai Alternative 4 Jambinai – A Hermitage Written in Music https://writteninmusic.com

Het Koreaanse Jambinai werd in 2013 voor twee Korean Music Awards genomineerd: Best Jazz & Crossover Performance en Best Crossover Album. Uiteindelijk mocht het drietal de prijs voor het beste crossover-album mee naar huis nemen. Ook buiten de landsgrenzen werd de eigenzinnige, harde en spannende postrock van het Jambinai opgemerkt, getuige een invitatie voor het Londense K-Music Festival in 2015 en de banden die met het label Bella Union werden aangeknoopt.

Jambinai’s muziek ontleent een deel van haar unieke karakter aan de inzet van Koreaanse instrumenten als haegum (snaarinstrument enigszins vergelijkbaar met viool), piri (fluit) en geomungo (citer). Een van de doelen die de band zich ooit stelde was dan ook om een groter publiek bekend te maken met traditionele Koreaanse muziek. Dat moet zeker lukken, al is de donkere, dreigende muziek van Jambinai natuurlijk niet voor iedereen koren op de molen.

De zware opener Wardrobe komt dicht in de buurt van industriële rock en zal menigeen direct de gordijnen injagen. Na ruim anderhalve minuut temporiseert Jambinai en gaat men naadloos over op het evenzo heftige Echo Of Creation, een track die als een oerschreeuw opent en via een fijnzinnige break weer langzaam en fraai opbouwt naar een stormachtige climax. For Everything That You Lost laat vervolgens een ander, meer oosters geluid horen. Ook hier werkt Jambinai naar een onvermijdelijke climax toe.

Op Abyss horen we voor het eerst vocalen en wel in het Koreaans. Het levert een bijzondere luisterervaring op. De wederom aanwezige combinatie van authentieke Koreaanse instrumenten en harde gitaarmuren gaat bovendien niet snel vervelen. Op Naburak laat Jambinai een rusteloos, soms panisch geluid horen dat wederom bewijst dat het Koreaanse trio op geheel eigen wijze een flinke indruk kan achterlaten. Dat geldt ook zeker voor The Mountain, dat een dusdanig breed scala aan emoties bestrijkt dat woorden tekort schieten.

A Hermitage is een experimenteel en bij vlagen compromisloos album dat soms aansluit bij de alternatieve rock en avant-garde zoals we die kennen van groepen als Mogwai, Godspeed You! Black Emperor en Tuxedomoon. Jambinai speelde reeds in Amsterdam, Den Haag en Groningen. Live is de band een bijzondere en indringende ervaring. Het trio speelt doorgaans zittend maar dat weerhoudt hen er niet van het publiek flink te imponeren. Wie benieuwd is kan Jambinai deze zomer nog aan het werk zien op het Valkhof Festival in Nijmegen en de Zomerfeesten in Venlo.  1. Wardrobe
  2. Echo Of Creation
  3. For Everything That You Lost
  4. Abyss
  5. Deus Benedicat Tini
  6. The Mountain
  7. Naburak
  8. They Keep Silence