×

Recensie

Jazz

05 september 2013

Positie 18 Jaarlijst 2013

Jaga Jazzist

Live With Britten Sinfonia

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Ninja Tune

Live With Britten Sinfonia Jaga Jazzist Jazz 5 Jaga Jazzist – Live With Britten Sinfonia Written in Music https://writteninmusic.com

Live With Britten Sinfonia is een live-registratie van de samenwerking tussen het Noorse Jaga Jazzist en het Britse kamerorkest Britten Sinfonia: een optreden in de Barbican in Londen in 2012. Jaga Jazzist houdt ervan steeds nieuwe wegen in te slaan en wilde al langere tijd samenwerken met een orkest. Toen de Britse radio-dj Fiona Talkington hen voorstelde aan Britten Sinfonia, stonden ze dan ook meteen te popelen om aan de slag te gaan.

De muziek van Jaga Jazzist is van zichzelf al redelijk georkestreerd en de prachtige arrangementen, voornamelijk van de hand van Lars Horntveth, lenen zich daarom ook goed voor een variant met orkest. De negen leden van Jaga Jazzist zijn één voor één multi-instrumentalist en de band speelt een mengelmoes van stijlen, waarbij het instrumentale aspect altijd op de voorgrond staat.

Live With Britten Sinfonia bevat voornamelijk bestaande nummers van Jaga Jazzist, met precisie uitgewerkt en toegespitst op het samenspel met de Britse orkestleden. Maar er is ook ruimte voor twee nieuwe nummers, tot grote vreugde van de fans. Toch zou je kunnen zeggen dat alle acht nummers op deze plaat nieuw zijn.

Waar samenwerkingen tussen bands en orkesten maar al te vaak verzanden in een rommelig geheel en te lijden hebben onder een gebrek aan interactie, eenheid en balans, is het tegendeel waar voor Live With Britten Sinfonia. Jaga Jazzist is er in geslaagd het thema van de bestaande nummers perfect om te zetten in stukken waarin het orkest voldoende ruimte krijgt, er voldoende variatie is, maar ook die eenheid, die zo ontzettend belangrijk is, duidelijk is terug te horen. Er wordt af en toe flink afgeweken van de oorspronkelijke lijnen van de afzonderlijke nummers; zonder daarbij de kracht van het origineel en de herkenbare melodieën teniet te doen.

Wat valt er dan allemaal te beleven op dit album? Je krijgt een mix van klassieke stukken, jazzorkestraties, knap elektrische- en slidegitaarwerk, spannend blaaswerk, elektronisch vernuft, stuwende baslijnen en dynamische, virtuoze drumpartijen: minimalistisch, bombastisch, subtiel, heftig en experimenteel. De opener One-Armed Bandit, een nummer van meer dan vijftien minuten met alleen al een geweldig mooi intro, bevat alleen al zo veel verschillende stijlen en sferen, contrasten en een heerlijke climax. Zeer Zappa-esque. Groots.

Jaga Jazzist is een liveband bij uitstek en dit album onderschrijft dat gegeven. Het is een plaat waar je even goed voor moet gaan zitten. Muziek die je niet mag missen. Geef je er aan over en je wordt beloond.

Tracklisting Live With Britten Sinfonia:

 1. One-Armed Bandit
 2. Kitty Wu
 3. Prungen
 4. Bananfluer Overalt
 5. For All You Happy People
 6. Toccata
 7. Music! Dance! Drama!
 8. Oslo Skyline 1. One-Armed Bandit
 2. Kitty Wu
 3. Prungen
 4. Bananfluer Overalt
 5. For All You Happy People
 6. Toccata
 7. Music! Dance! Drama!
 8. Oslo Skyline