×

Recensie

Pop

17 maart 2014

Iris Penning

Droomverf

Geschreven door: Ron Loontjens

Uitgebracht in eigen beheer

Droomverf Iris Penning Pop 3 Iris Penning – Droomverf Written in Music https://writteninmusic.com

Heeft De Beste Singer-SongWriter van Nederland het een en ander  losgemaakt? Het lijkt er wel op. Het Brabantse talentenprogramma Proud Of The South begint ook al zijn vruchten af te werpen. De twintigjarige Iris Penning, studerend aan het rock city instituut is een singer-songwriter talent uit Eindhoven heeft nu haar eerste album,  Droomverf, uitgebracht.

Met een voorliefde voor de Nederlandse taal heeft Iris bepaalde poëzie en proza als inspiratie. Bij singer songwriters is de gebrachte tekstuele boodschap vanzelfsprekend van zeer groot belang en bij Iris is dat niet anders. En die boodschap brengt ze met verve. Iris weet met haar songs een afwezige dromerige sfeer neer te zetten waar je langzaamaan in wordt getrokken. De kracht van Iris is daarbij terug te vinden in haar zeer zuivere stem.

Iris legt de nadruk op originaliteit en dat lukt haar heel aardig. De vergelijkingen qua stijl met Eefje de Visser zijn daarbij echter wel begrijpelijk te noemen. Toch is er zeker een eigen stijl vooral in de breekbare, gevoelige songs. Het prachtige Vijftien Lentes is een zeer gevoelige ode aan een overleden vriendin. Het gitaarwerk van Lex Beenen in Vijftien Lentes laat daarbij denken aan Khalil Chahine’s We’ve Got The Time. Met band eromheen komt Iris volledig tot haar recht. Daarnaast, De Schommelstoel, Krantensnipperhoed, Jong En Dwaas,  alledaagse onderwerpen van alledaagse mensen die Iris verwerkt in haar songs.  Songs die met een kleine betekenis worden weergeven. Je wordt niet oud en wijs als je niet jong en dwaas bent geweest.

Soms hoor je het jonge en de breekbaarheid van haar stem nog door de nummers heen. Stoort dat? Neen. Dit toont alleen aan dat Iris zeker nog groeiende is.