×

Recensie

Pop

18 februari 2023

Iris Penning

Dan maar genieten

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Concerto Records

Dan maar genieten Iris Penning Pop 4.5 Iris Penning – Dan Maar Genieten Written in Music https://writteninmusic.com

De Eindhovense zangeres en gitariste Iris Penning is eveneens dichter. Ze is de stadsdichter van Eindhoven en heeft met Dan Maar Genieten een album met dichtbundel in één gemaakt.

Ze maakt eigenzinnige poëtische pop en heeft tussen de dertien mooie liedteksten in het cd boekje ruim twintig gedichten geplaatst. Haar teksten zijn vrolijk, brutaal, beschouwend en soms theatraal. Ze zingt ze heel mooi en begeleidt zichzelf op gitaar; en wordt bij sommige nummers muzikaal bijgestaan door celliste en componiste Mirthe de Jonge, gitarist Richie Reichgelt, bassisten Peter Slager en Deborah Slijkhuis, drummer Martijn Bosman, saxofonist Floriaan Wempe en trompettist Philip Lassiter. Het is meteen genieten bij de titeltrack waarin ze letterlijk zingt: ‘Ik heb maar één leven dus wat moet ik dan? Dan maar genieten.’ Zo drukt ze haar levensfilosofie uit. Ze draagt dit album op aan haar vader die recent is overleden.

In Raad me maar zingt ze: ‘Want voor wie bestaat uit woorden zeg ik eigenlijk maar weinig.’ Wat in feite tegenstrijdig is met haar fraaie liedteksten en gedichten. Tranen met azijn is een brutale tekst: ‘Laat me proeven van de smaken die ik ook had kunnen zijn maak het viezer maak het naarder, meng je tranen met azijn.’ Hier valt het mooie saxofoon spel van Floriaan Wempe op. Hier blijft het bij klinkt als een persoonlijk nummer net als Beter in herinnering. Dat lied begint met de regel: ‘Weet je nog dat jij ooit dacht dat jij niet als je vader was die zei dat vroeger alles beter was’.

Een erg goed en bijzonder lied is Oogcontract met Mirthe de Jonge als tweede stem! ‘Oogcontact is een contract dat niemand heeft geschreven oogcontact is een contract dat ik nooit heb ondertekend’ is het bijzondere refrein en met gevoel voor humor zingt Iris Penning: ‘En ik zal wel dyslectisch wezen als hier helder staat te lezen dat het mag.’ Het lied Ik bepaal is in feite een absurdistisch verhaal waarin ze muizen en ratten in haar huis welkom heet. ‘Ja dit is mijn huis en ik bepaal’. 

Misschien Ook Wel klinkt melancholiek.  Een Mensenleven Lang wordt door de saxofoon van Floriaan Wempe en de trompet van Philip Lassiter enigszins jazzy; jazzy poëzie dus! Ook Stop de Storm, Aan Wal en Beter in Herinnering zijn fraaie poëtische liederen. Al met al is dit een zeer bijzonder Nederlandstalig album. Het is niet voor niks dat Iris Penning vroeger ook met Spinvis heeft opgetreden.

  1. Dan maar genieten
 2. Raad Me Maar
 3. Tranen Met Azijn
 4. Hier Blijft Het Bij
 5. Iets Beters
 6. Oogcontract
 7. Ik Bepaal
 8. Misschien Ook Wel
 9. Tweemansland
 10. Een Mensenleven Lang
 11. Stop De Storm
 12. Aan Wal