×

Recensie

Metal

15 maart 2013

Inter Arma

Sky Burial

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Relapse Records

Sky Burial Inter Arma Metal 4.5 Inter Arma – Sky Burial Written in Music https://writteninmusic.com

Inter Arma Enim Silent Leges is Latijn voor In Tijden Van Oorlog Zwijgen De Wetten. Een krachtig en waar statement waarvan in de geschiedenis en trouwens ook in het heden nog voldoende voorbeelden te vinden zijn. Inter Arma is de naam van een Amerikaanse vijfmansformatie uit Richmond, Virginia. De band is opgericht in 2006 en heeft twee demo’s, een split met Battlemaster, een EP en nu dus twee albums uitgebracht; Sundown uit 2010 en vrijdag 15 maart verschijnt hun nieuwe genaamd Sky Burial.

Hoe hun muziek te omschrijven? Op de Encyclopaedia Metallum worden de losbandige termen Blackened Groove/Southern Metal genoemd. Wie kan daar nou iets mee? En toch dekt het de lading redelijk, maar er zijn zo veel andere termen die dat ook doen. De muziek van deze band gaat namelijk van extreem snelle black metal naadloos over in jazzy grooves in de stijl van Pink Floyd. En dat alles op een volstrekt natuurlijke manier. Dit gebeurt al in het openingsnummer The Survival Fires. Daarna wordt The Long Road Home in twee delen gepresenteerd: een nummer wat zo op Meddle had kunnen staan. Nou, Wish You Were Here dan… ook goed. Waar het mij om gaat is dat de muziek van Inter Arma boeit van begin tot eind; de band musiceert erop los en laat zich niet door wat voor grenzen dan ook tegen houden. Het vierde nummer Destroyer is een draak van een metalsong: monotoon en episch van aard. Dit laatste geldt ook voor ‘sblood met z’n vreemde hypnotiserende drumritmes. Westward heeft al een meer ongrijpbaar karakter. Het nummer neigt alle kanten op te gaan en is daarom moeilijk te vatten. Love Absolute is een rustig akoestisch intermezzo. De CD wordt afgesloten met het titelnummer; een magnifieke compositie met een zeer donkere atmosfeer.

Verschillende mensen hebben het predicaat “de nieuwe Pink Floyd” op verschillende bands geplakt. Laat ik nou eens mijn bijdrage leveren aan deze ongeloofwaardig lange rij: Inter Arma. Het zijn niet alleen de huilende gitaren of piepjes en echo’s; iedere luisteraar hoort hooguit een paar aspecten van Pink Floyd terug in andere bands. Bij Inter Arma is het de vreemdheid van de composities, het vervreemdende van de geluiden, het niet op zijn plaats zijn van momenten. Het is moeilijk te omschrijven. Ach, beluister de CD nou maar! Sky Burial van Inter Arma is een absolute aanrader voor avontuurlijke luisteraars.

Tracklisting Sky Burial:

  1. The Survival Fires
  2. The Long Road Home (Iron Gate)
  3. The Long Road Home
  4. Destroyer
  5. ‘sblood
  6. Westward
  7. Love Absolute
  8. Sky Burial