×

Recensie

Metal

13 juni 2012

Ihsahn

Eremita

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Candlelight Records

Eremita Ihsahn Metal 4 Ihsahn – Eremita Written in Music https://writteninmusic.com

Van alle personages uit de Noorse black metal scene is Ihsahn de enige die intelligent overkomt. Hij is in 1975 geboren als Vegard Sverre Tveitan in het stadje Notodden. Ihsahn groeide op met muziek; op zijn zevende speelde hij piano en op zijn tiende gitaar. Zijn hart ligt in de heavy metal en al in 1991 vormt hij samen met Samoth (Tomas Thormodsæter Haugen) de invloedrijke black metal band Emperor. Naast allerlei side-projects en gast-optredens vervolgt Ihsahn ook een solo-carierre. Eremita, het vierde album, verschijnt 18 juni via Candlelight Records.

Uit songs getiteld The Paranoid, Introspection, Catharsis en Grief kan geconcludeerd worden dat de teksten een hoog psychologisch karakter hebben. Als dat geldt voor de teksten, dan geldt dat zeker voor de muziek. De songs lijken haast tot leven te komen, zoveel persoonlijkheid en karakter zit erin. Tempowisselingen, tegendraadse ritmes; er wordt prachtig gemusiceerd. Soms wordt er opvallend gespannen en ingehouden gespeeld en dan weer worden alle registers opengetrokken. De blast beats en de metal liggen op de voorgrond, maar daarachter schuilt veel meer! De kilheid en het machinale van Zyklon, de grootheidswaanzin van Emperor, het atmosferische van Peccatum; alles lijkt samen te komen in Ihsahn. De muziek op Eremita lijkt een afspiegeling van een personage. Zou het het innerlijke van de componist zelf zijn dat hier geportretteerd wordt?

De muziek op Eremita is overduidelijk progressief van karakter. Fans van old school black metal hoeven hier geen tijd aan te besteden, want het overstijgd de rigide grenzen gesteld binnen dit genre. Meer avontuurlijke fans kunnen hun hart ophalen aan deze CD; en dat hoeven niet eens black metalfans te zijn. Het album bevat uitdagende en haast veeleisende muziek, kortom muziek waar ik enorm van hou!

Tracklisting Eremita:

 1. Arrival
 2. The Paranoid
 3. Introspection
 4. The Eagle And The Snake
 5. Catharsis
 6. Something Out There
 7. Grief
 8. The Grave
 9. Departure


 1. Arrival
 2. The Paranoid
 3. Introspection
 4. The Eagle And The Snake
 5. Catharsis
 6. Something Out There
 7. Grief
 8. The Grave
 9. Departure
 10. Recollection