×

Recensie

Metal

17 oktober 2011

Iced Earth

Dystopia

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Century Media Records

Dystopia Iced Earth Metal 4 Iced Earth – Dystopia Written in Music https://writteninmusic.com

Vandaag (17 oktober) is de nieuwe CD Dystopia van Iced Earth via Century Media in Europa verschenen. Dit is alweer het tiende studio album van deze Amerikaanse heavy metal band. Op deze plaat is de nieuwe zanger Stu Block te horen. Volgens gitarist en bandleider Jon Schaffer is Dystopia geen concept album, maar centreert de tekst zich wel rond dit centrale thema in films en verhalen. Twee songs op dit album (Dystopia en Tragedy And Triumph) grijpen terug op de Something Wicked verhaallijn en de band mascotte Set Abominae.

Dystopia bevat traditionele heavy metal met moderne invloeden. Het album opent majestueus met het titelnummer. Deze song bevat interessante breaks en tempowisselingen. Anthem is een prachtige metalsong in het zogenaamde mars-tempo. Opvallend is de overdonderende kracht van Boiling Point; rollende bass drums spelen hier de hoofdrol. Het nummer is snel en heftig. De CD bevat krachtige metalsongs. Iced Earth toont echter ook aan dat ze melodieus erg sterk zijn. Een nummer als End Of Innocence en Anguish Of Youth laten een meer gevoelige kant van de band zien; heftig, maar zeer sfeervol. Melodie vormt eigenlijk een wezenlijk onderdeel van iedere song op deze CD.

Fans van de band hoeven zich geen zorgen te maken, want dit is Iced Earth ten voeten uit. De band wijkt geen centimeter van het ingeslagen muzikale pad af. Dat vormt meteen het verwijt van de critici; deze band vertoont onvoldoende ontwikkeling. Voor de nieuwe zanger is het wellicht prettig om op deze manier kennis te maken met de muziek. Als Stu zich een plekje binnen de band verworven heeft, zal hij vast wel wat nieuwe invloeden brengen. Iced Earth heeft sowieso een moeilijk jaar achter de rug. Ik vermoed dat op het elfde album een compleet nieuwe band te horen zal zijn.

Begin november is Iced Earth op tournee in Europa. Op dinsdag 1 november staat de band samen met Fury UK en White Wizzard in de Melkweg te Amsterdam. Een dag later spelen deze bands in de Pul te Uden. Donderdag 3 november zijn ze live te aanschouwen in Trix te Antwerpen.  1. Dystopia
  2. Anthem
  3. Boiling Point
  4. Anguish Of Youth
  5. V
  6. Dark City
  7. Equilibrium
  8. Days Of Rage
  9. End Of Innocence
  10. Tragedy And Triumph