×

Recensie

Alternative

27 april 2020

I Break Horses

Warnings

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bella Union

Warnings I Break Horses Alternative 3.5 I Break Horses – Warnings Written in Music https://writteninmusic.com

I Break Horses is typisch zo’n band die het beste op het Bella Union label van Simon Raymonde onder te brengen is. Op zich niet zo verwonderlijk dus dat na Hearts en Chiaroscuro ook Warnings onder de hoede van de voormalige Cocteau Twins bassist het licht zal aanschouwen.

De Zweden borduren nog sterker voort op de sound van hun muzikale grote voorbeelden. Ook nu wanen we onszelf in een mosgroen woud bewoond door elfjes, trollen en andere mythische figuren. Warnings is het waarschuwingsbord wat aan de rand van een donkere poel staat. Steeds dieper sleurt de hypnotiserende stem van Maria Lindén je als liefdesoffer het verslindende muzikale moeras in.

Logge zware beats introduceren Turn, een ontdekkingsreis door de huidige sprookjeswereld van I Break Horses, die je gedurende negen minuten lang laat rond wandelen in gecreëerde denkbeeldig universum. Al direct trakteren ze de luisteraar op de hemelse hoge uithalen en het in slaap wiegende klankentapijt. Volwassen dreampop romantiek met een vleugje zweverige mystiek. De flikkerende omlijsting is van een heerlijk hoog kermis kitsch gehalte maar sluit perfect aan bij de zwoele dromerige vocalen.

De soft naturalistische zangpartijen zitten op het randje van de New Age. Door anders gebruik te maken van pompende tribal ritmes en misvormde vibrerende kille synthesizers onderscheiden ze zich enigszins van het kenmerkende jaren tachtig geluid. De percussie is hierbij overduidelijk een aanwinst, terwijl de mechanische tierelantijntjes regelmatig als stoorzender functioneren. Maar als het wel werkt, dan pakt het direct verbazend goed uit met de kleurende testbeeld geluidsuitspattingen, die doelgericht de boel heerlijk opschudden.

Neon Light heeft dat futuristische van de Krautrock beweging die eind jaren zeventig de new romantics laten ontwaken uit hun schoonheidsslaapje. Ondertussen is deze vooruitstrevende stroming al tientallen jaren achterhaald, maar in het geval van I Break Horses wel een goede voedingsbodem om verder te kijken. En hierin zijn ze nog een tikkeltje te voorzichtig. Er mag best meer geëxperimenteerd worden met de duisternis, hier is het voornamelijk licht wat op de voorgrond staat.

Die omschakeling dient zich gelukkig wel vanaf I Live at Night aan. De bepalende harde donkere baslijnen slaan de gothic postpunk weg in, en nodigen de rest van de instrumentatie uit om ze te volgen. Eerst is daar de sombere stemming in de laagte van de gezongen woorden in Baby You Have Travelled for Miles Without Love in Your Eyes. Met aarzelende bombast maken ze een neerbuigende knieval om met volle overgave toe te slaan in Death Engine. Door deze zwaarmoedige song heen blijft er een flonkerend eeuwig stukje hoop al brandend overeind staan. Sentimentele kerkklanken versterken het geloof in optimisme.

Het is duidelijk dat Simon Raymonde de touwtjes strak in handen heeft, maar hij mag zijn jonge kindje nu voorzichtig loslaten. De tijd is aangebroken om zelfstandig stappen te zetten. Dat dit met vallen en opstaan zal gaan is een gegeven, maar brengt de band wel verder. Warning is absoluut een fraaie plaat, maar als luisteraar verdwalen je gedachtes net iets te vaak in het bedrieglijke labyrint van illusies. 1. Turn
 2. Silence
 3. l a r m
 4. I'll Be the Death of You
 5. d e n l i l l a p å s e a v l y c k a
 6. The Prophet
 7. Neon Lights
 8. I Live at Night
 9. Baby You Have Travelled for Miles Without Love in Your Eyes
 10. Death Engine
 11. a b s o l u t a m o l l p u n k t e n
 12. Depression Tourist