×

Recensie

Roots

29 mei 2024

Hymn For Her

Bloodier Than Blood

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rythm Bomb

Bloodier Than Blood Hymn For Her Roots 4 Hymn For Her – Bloodier Than Blood Written in Music https://writteninmusic.com

Het muzikale avontuur start als Wayne Waying op zoek is naar nieuwe snaren voor zijn gitaar, in de muziekwinkel om de hoek ontmoet hij Lucy Tight die een zelf gecomponeerde song prevelt. Wayne onthult op zijn beurt een song.  Het duo zoekt de podia van de clubs en cafés in Philadelphia op, nadien komen daar uitgebreide tournees met  diverse gezelschappen bij.

Year Of The Golden Pig, de eerste langspeler die het duo in 2008 opnam kwam in de in de ondertussen gezamenlijke slaapkamer van het koppel tot stand. De opvolger van Hymn For Her werd twee jaar later opgenomen in de Bambi Airstream Traveler tijdens omzwervingen. De discografie is sindsdien met nog drie andere werkstukken aangevuld. Ook  de familie is ondertussen uitgebreid, dochter Diver die opgroeide in de trailer debuteert op het familiealbum Bloodier Than Blood.

Samen met Diver gingen Lucy en Wayne aan de slag in de huisstudio in Swampville Florida, buurman Bill Snyder bekend van zijn werk met Allman Brothers, Jeff Buckley en Gov’t Mule  verzorgde de mix waarbij ook Mike Fahey betrokken was.

Het vorige werkstuk Drive Til U Die refereert naar het leven on the road van het muzikale echtpaar met hun dochter. Die enigszins onthechte, vrijgevochten nomadische levensstijl klinkt door in het repertoire, een bijeengeharkte mix  van hililly, cowpunk en’ doodnormale’ rock.

Het begint met een bekentenis van Wayne “Forgive me I’m drowning in a sea of booze, but if there’s one thing worse than the hell, It’s losing you” maar er is beterschap op komst wat volmondig beaamt wordt door vrouw en dochter in een countryneske kampvuurballade, incluis harmonica.

Moeder en dochter grijpen het vocale voortouw op knappe picking in Unsee en in Deer Isle de tedere pianoballade met zwoele sirenezang. Na het met zacht blazerswerk aangevulde, op een zonnige soulvibe surfende Dead To The World komt Guns, Porns & Jesus, een snedige uithaal naar de mentaliteit en toestanden voorbij de Mason Dixie Line op dynamische rockabillytonen.

Elders is geïnspireerd door de ervaringen die het trio beleefde op hun werk in tehuizen voor ouderen tijdens de covidperiode. De muzikale trip wordt met een wiegende calypso verder gezet, met de ijle zang komen we met Electric Love in een droomwereld. Van de strakke sallonstamper Blue Cowboy Boys gaat het naar het breekbare Stolen Heartbeat.

Met Bloodier Than Blood ontvoert dit trio de luisteraar op een emotionele rolllercoaster en levert een voortreffelijk visitekaartje af, de uitgebreide Europese zomertour van Hymn For Her doorkruist in juni onze contreien. 1. Been Drinkin
 2. Unsee
 3. Deer Isl
 4. Dead to the World
 5. Guns, Porn & Jesus
 6. Elders
 7. Canine Calypso
 8. Things 2 Say 2 U
 9. Electric Love
 10. Blue Cowboy Boots
 11. Stolen Heartbeat
 12. Skook
 13. The Buzz
 14. Sunset Ride