×

Recensie

Pop

07 februari 2013

Huub Van Der Lubbe

Simpel Verlangen

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Simpel Verlangen Huub Van Der Lubbe Pop 4 Huub Van Der Lubbe – Simpel Verlangen Written in Music https://writteninmusic.com

De Dijk (toen nog: Stampei) ontstond in 1980. De vraag of de muzikanten elkaar trouw blijven, is volgens zanger Huub van der Lubbe 33 jaar later niet meer aan de orde. Maar zo nu en dan moet Van der Lubbe even aan de frisse lucht. Dat lukt met de driemansformatie Concordia, met een regelmatige filmrol of met een bundel gedichten, zoals De Melkboer Met De Blues.

En een solo-cd mocht ook weleens een keer. Niet eens zozeer omdat Van der Lubbe (in april 60 jaar) dat zelf nou zo hard nodig vond, maar omdat de bezoekers van zijn solo-voorstellingen erom vroegen. De Dijk-zanger, zo beschrijft hij in het boekje bij zijn eerste solo-album Simpel Verlangen, verwees dan altijd naar de albums van de Dijk waar veel van die nummers op stonden. Ja, die platen hadden de fans wel in de kast staan, het ging ze juist om die ‘uitgeklede’ soloversies.

Van der Lubbe gebruikte het, vooral op zijn initiatief afgekondigde, sabbatical-jaar 2012 om die soloplaat eindelijk eens te maken. Weliswaar toch weer met een flink regiment aan muzikanten (er waren zoveel goeie musici die wilden meewerken) zodat Simpel Verlangen toch iets minder ‘simpel’ werd dan eerst de bedoeling was.

Waar de plaat sowieso een duidelijke aanvulling in vormt op de De Dijk-discografie, is de manier waarop Van der Lubbe de teksten zingt. In De Dijk is hij toch nog altijd de rock- soul- of blueszanger die tegenwicht moet bieden aan een ‘zware’ band, inclusief de indrukwekkende blazerssectie De Hot Haarlemmerdijk Horns.

Op het solo-album gunt Van der Lubbe zijn stem meer ruimte, wat hem ook de mogelijkheid biedt op andere manieren te zingen. Nu is De Dijk nooit de groep geweest van de grote gebaren en het holle gepraat, zoals Huub bezingt in het openingsnummer Jij Maakt Me Waar, maar zeker in de beginjaren (pakweg tot 1989) waren de Dijk-platen behoorlijk volgestopt. Van der Lubbe heeft de techniek en het volume om daar partij aan te bieden. Maar soms is het lekker om Huub te laten zingen over een hele basic backing van bas, gitaar, drum en piano of hammond. Vergelijk de versie van Jij Bent (Ik Hou Van U) op dit album maar eens met het origineel op de plaat Nooit Genoeg. In 1991 was het een gegarandeerde ‘showstopper’,  de nieuwe versie swingt ook, maar geeft veel meer aandacht aan het detail. Het is een van de handvol Dijk-nummers die op de plaat terug worden geschroefd naar de basis. Over het waarom zingt Van der Lubbe in het openingsnummer al:

Jij geeft me andere woorden in een andere taal
gloednieuwe beelden voor een heel ander verhaal

Twee van de dertien nummers zijn afkomstig van buiten het Dijk- of Concordia-songbook. Een echte cover kun je Tot Jij Mijn Liefde Voelt niet noemen, want in tegenstelling tot Adele heeft Huub wel een eigen tekst op Dylans To Make You Feel My Love geschreven.

Als de regens om je oren slaan
en heel de wereld zit achter je aan
kom dan bij mij in de luwte staan
tot jij mijn liefde voelt

De Fanfare Van Honger En Dorst is onder meer bekend van Brabander Gerard Van Maasakkers en wordt vaak aan Vlaming Jan De Wilde toegeschreven. Die kreeg het in 1991 echter van de auteur, die op de hoes van Simpel Verlangen dan ook terecht staat vermeld: Lieven Tavenier. Voor het verschijnen van zijn eerste solo-cd bracht Huub van der Lubbe het nummer overigens al regelmatig op het podium.

De desolaatheid waarmee Huub zingt Niets is zo eenzaam als een stampvol café, nog zo’n Dijk-classic, komt extra goed over door de kale begeleiding en droge klank waarmee Van der Lubbe’s stem is opgenomen.

Met zijn eerste solo-cd geeft Huub van der Lubbe gehoor aan het verzoek van zijn Concordia- en voorleesvoorstellingen, maar de gemiddelde Dijk-volger zal hier net zo blij mee zijn. Al was het maar omdat die, naast een nieuw perspectief op vijf Dijk-classics, zes prachtteksten laat horen van een van de grootste dichters, wellicht wel  binnen én buiten in de Nederlandse popmuziek. De teksten van Van der Lubbe kunnen zich in elk geval uitstekend meten met die van voormalig Dichter des Vaderlands wijlen Gerrit Komrij, van wie de tekst het titelnummer van de plaat Simpel Verlangen is. Het is na Boudewijn de Groots Kinderballade (1975) (en de Concordia-track City Lights) een nieuw voorbeeld van Gerrit Komrij’s  gedichten als songteksten.

Tracklisting Simpel Verlangen:

Jij Maakt Me Waar
Tot Jij Mijn Liefde Voelt
Jij Bent
Mijn Liefjes Ogen
De Fanfare van Honger En Dorst
Ze Is een Vrouw
In Dit Land
Nooit Meer Terug
Waarom Valt De Regen Niet Omhoog
Simpel Verlangen
Huil Maar Niet
Stampvol Café
Zoek Je Ooit Iemand 1. Jij Maakt Me Waar
 2. Tot Jij Mijn Liefde Voelt
 3. Jij Bent
 4. Mijn Liefjes Ogen
 5. De Fanfare Van Honger En Dorst
 6. Ze Is Een Vrouw
 7. In Dit Land
 8. Nooit Meer Terug
 9. Waarom Valt De Regen Niet Omhoog
 10. Simpel Verlangen
 11. Huil Maar Niet
 12. Stampvol Café
 13. Zoek Je Ooit Iemand