×

Recensie

Metal

07 april 2013

High Priest Of Saturn

High Priest Of Saturn

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Svart Records

High Priest Of Saturn High Priest Of Saturn Metal 3.5 High Priest Of Saturn – High Priest Of Saturn Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit het Noorden horen we de laatste tijd steeds vaker retro-geluiden. Bands als bijvoorbeeld Graveyard en Seremonia lijken een nieuwe golf aan Scandinavische retro rock te creëren. Het lijkt mij geen slechte ontwikkeling. De originele bands doen het niet meer, dus waarom zouden nieuwe bands dit karakteristieke geluid en deze manier van spelen niet oppakken en verder evolueren? Het gaat per slot van rekening om de muziek en die is uitstekend.

High Priest Of Saturn is een Noors trio uit de plaats Trondheim. De band is in 2011 opgericht, speelt een combinatie van doom en stoner metal en bestaat uit Andreas Hagen (gitaar en drums), Merethe Heggset (bas en vocalen) en Martin Sivertsen (gitaren). Hun demo uit hetzelfde jaar bevat een tweetal songs: Protean Towers en Crawling King Snake. Twee jaar later verschijnt hun debuutalbum met dezelfde songs als hun demo en twee extra, namelijk Kraken Mare en On Mayda Insula. Deze CD werd op 23 maart 2013 door Svart Records uitgebracht. Hoewel deze CD slechts vier nummers bevat duurt hij toch iets over veertig minuten.

Het album heeft een wat korzelige productie met een typisch jaren 60/70 geluid. De epische songs hebben een monotoon karakter door de hypnotiserende ritmes en doen enigszins denken aan de psychedelische muziekstroming. Een valkuil met dit soort muziek is dat de spanningsboog knapt voordat het nummer afgelopen is; de aandacht dwaalt af en de rest van de song verzandt in zichzelf. Dat is bij High Priest Of Saturn niet het geval. Met minimale veranderingen in het ritme weet de band tijdig af te wisselen om de aandacht van de luisteraar vast te kunnen houden tot het einde. Niet iedereen zal voor de monotone doom van deze band vatbaar zijn, maar dat geldt eigenlijk voor elke extreme muzieksoort. Met dit gegeven in het achterhoofd is het goed genieten van de trage slepende muziek van deze Noren.

Tracklisting High Priest Of Saturn:

  1. Protean Towers
  2. Kraken Mare
  3. Crawling King Snake
  4. On Mayda Insula