×

Recensie

Metal

16 januari 2011

Helrunar

Sól

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Prophecy Records

Sól Helrunar Metal 3 Helrunar – Sól Written in Music https://writteninmusic.com

Op Sól, de nieuwe CD van Helrunar, wordt een verhaal verteld. Het beschrijft een apocalyptische ijstijd, een maatschappij die ondergaat aan zijn eigen technische vooruitgang en de mensheid die zich verliest in de strijd om het bestaan. Althans, zo komt het op mij over.

Helrunar is een Duitse pagan black metal band. De band is in 2001 opgericht door Skald Draugir (vocalen), Alsvartr (drums) en Dionysos (gitaren). In 2008 heeft deze laatste de band verlaten, waarna Alsvartr ook de gitaren voor zijn rekening heeft genomen. Op 10 januari is hun nieuwste werk Sól verschenen. Deze release bestaat uit twee CD’s, Sól I – Der Dorn Im Nebel en Sól II – Zweige Der Erinnerung, die apart aangeschaft kunnen worden. Een Sól premium artbook edition bevat beide CD’s inclusief een boek van 54 pagina’s. Het boek bevat de songteksten, kunstfoto’s en een introductie van de zanger. Wanneer je één of meerdere van deze releases via pre-order besteld, dan krijg je er een exclusieve ansichtkaart bij getekend door beide bandleden.

Sól is een indrukwekkend werk. De CD’s bevatten sfeervolle intro’s, intermezzo’s en outro’s, razendsnelle black en slepende doom metal. Het geluid van de band is gruizelig en weerspiegelt een ijzige koude. De songs hebben vaak een episch karakter en bevatten veel melodieuze ondertonen. De geluidskwaliteit over de twee disks is goed en de speelduur bedraagt ruim anderhalf uur. Met zo veel tijd is het haast onvermijdelijk om in herhaling te vallen en ik heb het gevoel dat ook Helrunar in deze valkuil stapt. De vele herhalingen drijven de monotoonheid op, hoewel de twee CD’s als geheel toch erg krachtig overkomen. Er zijn meerdere luisterbeurten voor nodig om het geheel te kunnen overzien. En dat is natuurlijk wel weer een positief punt; men raakt niet snel uitgeluisterd. De fascinatie is gewekt, maar toegankelijk is de muziek van Helrunar zeker niet.

Tracklisting Sól:

Disc 1

 1. Gefrierpunkt
 2. Kollapsar
 3. Unter Dem Gletscher
 4. Nebelspinne
 5. Praeludium Eclipsis
 6. Tiefer Als Der Tag
 7. Nur Fragmente…
 8. Ende 1.3

Disc 2

 1. Europa Nach Dem Eis
 2. Aschevolk
 3. Die Mühle
 4. Rattenkönig
 5. Moorgänger
 6. Lichtmess
 7. Sól


 1. Gefrierpunkt
 2. Kollapsar
 3. Unter dem Gletscher
 4. Nebelspinne
 5. Praeludium Eclipsis
 6. Tiefer als der Tag
 7. Nur Fragmente...
 8. Ende 1.3
 9. Europa nach dem Eis
 10. Aschevolk
 11. Die Mühle
 12. Rattenkönig
 13. Moorgänger
 14. Lichtmess
 15. Sól