×

Recensie

Jazz

04 oktober 2023

Hannes Bennich

When Losing a Dream to Reality

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

When Losing a Dream to Reality Hannes Bennich Jazz 4.5 Hannes Bennich – When Losing a Dream to Reality Written in Music https://writteninmusic.com

Binnen het gigantische aanbod in muziek schieten er platen aan je voorbij. In gesprek met een platenlabel kan het dan zijn dat ze je vragen of je die en die plaat eigenlijk wel hebt gehoord omdat ze eigenlijk wel zeker weten dat het wat voor je is. Dat is eigenlijk wat er gebeurde met When Losing a Dream to Reality, het debuut van de Zweedse altsaxofonist Hannes Bennich.

Ze hadden volkomen gelijk, zelfs zo dat ik het al meteen hét jazzdebuut van het jaar wilde noemen. Totdat ik ontdekte dat het album al eind oktober vorig jaar was uitgekomen. Nou ja, een erg goed album blijft een erg goed album en alle aandacht voor dit debuut, ook een jaar later, is zonder meer zeer terecht. En al helemaal omdat het album vanaf nu ook op (dubbel)vinyl verkrijgbaar is.

When Losing a Dream to Reality is een imposant jazzdebuut. Niet alleen omdat Bennich een uitstekend altsaxofonist is maar tevens een uitstekend componist. En ook nog eens een geweldige, volledig Zweedse, band om zich heen heeft verzameld die zijn composities exact de juist klasse meegeven waardoor ze als het ware opstijgen.

Naast een geweldig spelende Bennich valt vooral pianiste Britta Virves gelijk op. Wat een heerlijke manier van spelen heeft zij en wat zitten zij en Bennich op een machtige emotionele balans. Haar stijl is al net zo krachtig, melodieus en overtuigend als Bennich. Drummer Emil Norman en contrabassist Tomas Sjödell vullen het tweetal fascinerend aan met al net zulk geweldig spel.

Heerlijk om een debuut te horen dat zo volledig klopt en waarop zo overtuigend en vol lef gemusiceerd wordt. Zowel in de verstilde stukken als wanneer de muzikanten uptempo gaan, fraai aanduwen ook, klopt de balans steeds volledig. Bennich speelt vol zelfvertrouwen, durft er ook een rauw randje doorheen te trekken. Voor een debuutplaat klinkt zijn spel uitermate volwassen, volgroeid en emotioneel geladen.

When Losing a Dream to Reality bevat negen composities waarop het grote potentieel van Bennich en zijn kwartet vol naar voren komen. Vanaf de magnifieke opener Billy’s Charm (verrassend vernoemd naar Billy McFarland, de man die het volledig mislukte Fyre Island festival organiseerde) tot aan de laatste klanken van albumafsluiter A Flower’s Last Wish sprankelt het kwartet.

Luister vooral ook eens naar hoe geweldig de muzikanten spelen op composities als It Ends Now of Non-Religious (om er maar even twee uit te pikken) en hoe goed de composities in elkaar zitten ook nog eens. En dan komt daar gelijk ook nog eens het geweldige For Essie achteraan. Echt elke compositie op dit album is volledig raak en je hunkert bij elke luistersessie naar de mogelijkheid om dit kwartet live te gaan zien. .

When Losing a Dream to Reality is ook nog eens fantastisch vastgelegd. Puur, helder en warm. Dus naast geweldig muzikant en componist kunnen we Bennich ook nog eens toejuichen als volleerd producer.

Voor zover jullie het al niet begrepen hadden: When Losing a Dream to Reality is een magnifiek jazzdebuut.  1. Billy's Charm
  2. Not American
  3. It Ends Now (ft. Helen Salim)
  4. Non-Religious (Bass Intro)
  5. Non-Religious
  6. For Essie
  7. Interlude
  8. The Traveller
  9. A Flower's Last Wish