×

Recensie

Pop

31 januari 2011

Hannelore Bedert

Uitgewist

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Baanrecords

Uitgewist Hannelore Bedert Pop 3.5 Hannelore Bedert – Uitgewist Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar prachtige debuutalbum Wat Als was de Belgische zangeres Hannelore Bedert in 2008 de grote ontdekking voor liefhebbers van Nederlands/Vlaamstalige kwaliteitsmuziek . Zij koppelt op dat album haar mooie warme en unieke stemgeluid aan fraaie, vaak beeldende teksten en melodieën. Het nummer Met Uw Ogen Toe kan nu al als een tekstuele klassieker de boeken in.

Op haar tweede album Uitgewist consolideert Hannelore haar status als tekstschrijver met verrassende en spannende vondsten en talentvolle muzikant. Ze neemt nooit een blad voor de mond maar kan daarnaast ook heel goed en doeltreffend spelen met taal en gevoel. Uitgewist begint meteen sterk met De Kloten, een op zijn minst niet al te voor de hand liggende songtitel. ‘Ge had iedereen bij de kloten/En niemand had het door. Ge had iedereen in zijnen bloten/En ik, ik stond vanvoor’, klinkt het in dit rustige nummer waarin de zangeres duidelijk afstand neemt van de hoofdrolspeler uit de tekst. En daar zit regelmatig de kracht van de nummers van Hannelore. Je raakt als luisteraar betrokken bij haar situaties die je vervolgens het liefst compleet zou willen ontleden en ontrafelen, echter de handvatten om dat te kunnen doen worden niet op een presenteerblaadje aangereikt maar verder volledig aan de eigen invulling of verbeelding overgelaten.

Het meest overtuigend klinkt ze in de meest rustige, vaak gevoelige nummers zoals Niemand en het absolute hoogtepunt Onze Vader. Ondanks alle cryptische triestheid en open vragen, word je haast stil van de schoonheid en intensiteit van dit nummer. Het gevoelige pianospel en de subtiele strijkers onderstrepen prachtig de desolate sfeer die wordt opgeroepen. In Uw Buurt is ook een uitstekend nummer, mede door de fraaie slotzinnen: ‘Komt er nog een winter die wat harder om mij vriest/Die wat minder door de vingers ziet/Die maakt dat ik verlies. Van de uptempo nummers kan eigenlijk alleen Hart Van Mij overtuigen. Boemerang, het Vlaamstalige Au Revoir en Loeihard zijn dan wel aardige songs maar beklijven helaas niet echt. Met het prima nummer Helden en titelsong Uitgewist sluit Hannelore het album vrij rustig af.

Met het niveau van de nummers Onze Vader en Niemand heeft ze haar eigen lat erg hoog gelegd. Misschien ben ik te kritisch wanneer ik zeg dat ik graag nog meer van dit soort prachtsongs op dit album had willen horen? Om haar eigen tekst uit Helden te citeren: ‘Is dit het dan/Moet ik hier voor buigen. Mag het iets meer zijn/Om mij te overtuigen’. Nou vooruit, een kleine buiging dan! 1. De Kloten
 2. Niemand
 3. In Uw Buurt
 4. Hart Van Mij
 5. Boemerang
 6. Koffie
 7. Onze Vader
 8. Loeihard
 9. Au Revoir
 10. Helden
 11. Uitgewist