×

Recensie

Jazz

21 september 2010

Groove THing

THe Love Album

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Prova

THe Love Album GrooveTHing Jazz 3.5 Groove THing – THe Love Album Written in Music https://writteninmusic.com

Het Belgische jazzlandschap is rijk en onnavolgbaar. Jazz in België schiet alle kanten op. Grote voortrekker in deze is de ondertussen wereldwijd vermaarde toetsenmeester Jef Neve. Naast zijn solo pianoconcerten, zijn klassieke escapades, zijn samenwerking met jazzzanger Jose James en natuurlijk zijn Trio is Neve ook het middelpunt van Groove THing.

Gestart als het funkproject van Neve, die in Groove THing geen piano maar Hammond speelt, haalde hij met saxofonist Nicolas Kummert, bassist Nicolas Thys en drummer Lieven Venken, 3 zeer getalenteerde muzikanten binnen. Met de repetities werden al snel alle muzikanten even belangrijk en bracht elk composities binnen. Het plezier van het samen spelen openbaarde zich al snel in een flink aantal optredens waarbij de sound steeds meer eigen werd.

In plaats van de studio induiken om een echt album op te nemen werd besloten om een eerste uitgave te maken met live opnamen van een live concert. De twee concerten die Groove THing in april 209 gaf in de Brusselse Ancienne Belgique werden de basis voor THe Love Album. Dat Groove THing een aanvulling is op het bestaande Europese jazzlandschap is duidelijk. Hun enerverende jazz meets acid jazz meets progrock is van hoge kwaliteit en het kwartet muzikanten durft bij elkaar de uitdaging te zoeken. Dat nog niet elke compositie van hoog niveau is heeft er zonder twijfel mee te maken dat er in de studio nog geen opnamen zijn gemaakt, dat er nog niet geschaafd is aan composities. Maar dat mag de pret voor dit live album niet drukken. Het spelplezier spart van het album af.

Hoogtepunten zijn de geweldig sfeerrijke Hammond klanken van Neve in het intro, het zing-sax spelen van Kimmert in het titelnummer en het excellente Hammond spel van Neve, vooral in Pop Kum. Haal Groove THing maar snel naar Nederland voor optredens.  1. Intro To Your Song
  2. Song 41
  3. Pop Kum
  4. Groovething
  5. Frozen Boots
  6. Intro To Risico
  7. Risico
  8. Inno Alla Vita
  9. Perfect life
  10. Song 41 (Radio Edit)