×

Recensie

Jazz

13 september 2013

Positie 12 Jaarlijst 2013

Gregory Porter

Liquid Spirit

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Liquid Spirit Gregory Porter Jazz 5 Gregory Porter – Liquid Spirit Written in Music https://writteninmusic.com

Met Liquid Spirit als derde meesterlijke album op rij mogen we Gregory Porter echt wel als fenomeen gaan zien. Er zijn maar weinig artiesten die zo consistent alleen maar beter en beter worden.

Met Water (2010) als overrompelend debuut en Be Good (2012) als fraaie opvolger werd Gregory Porter een gevestigde naam binnen de jazz. Met zijn overtuigende optredens wist hij een zeer groot publiek voor zich te winnen. Ook het Nederlandse publiek is volledig plat gegaan voor de man die binnen een jazzstructuur zijn gloedvolle songs met veel soulpassie tot grote bloei laat komen.

Zijn nieuwe album Liquid Spirit mag zelfs Porter’s beste album genoemd worden. Opgenomen voordat hij een wereldwijde deal tekende bij het grote Blue Note en dus zonder die majordruk, zoals hij het zelf reeds benoemde. En met het vaste team van mensen waarmee hij ook Be Good opnam klinkt Porter nog glansvoller als op zijn eerste albums.

Het plezier van muziek maken spat van Liquid Spirit af. Zowel de geweldige muzikanten als een waanzinnig goed zingende Porter maken dit nieuwe album weer een absolute aanrader. Het leeuwendeel van de songs werd wederom door Porter zelf geschreven en sluit perfect op zijn indrukwekkende stem aan. Porter weet immer de juiste emotie te vinden en ondanks zijn perfecte techniek nooit gemanierd te klinken. Alles is echt aan deze man en dat klinkt optimaal door in zijn muziek.

Liquid Spirit klinkt losser als voorganger Be Good en consistenter als Water. Met songs als de fijne tegen hardbop aanleunende titeltrack, het heerlijke Movin’, Wind Song en het intense Wolfcry weet de man weer optimaal indruk te maken. Ook het prachtige Brown Grass en Hey Laura en de Porter versie van de door Sammy Cahn en Jules Styne geschreven classic I Fall In Love Too Easily behoren tot het beste wat er in de jazz heden ten dage te horen is. Het album vindt een apotheose in het hemelbestormend mooie Water Under Bridges, waar Porter alleen begeleid door piano zijn grote klasse laat horen. Mooier in de vocal jazz gaan we het dit jaar niet krijgen. 1. No Love Dying
 2. Liquid Spirit
 3. Lonesome Lover
 4. Water Under Bridges
 5. Hey Laura
 6. Musical Genocide
 7. Wolfcry
 8. Free
 9. Brown Grass
 10. Wind Song
 11. The "In" Crowd
 12. Movin'
 13. When Love Was King
 14. I Fall In Love Too Easily